Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - Eko delavnica v Idriji pospremila nove ulične zbiralnike


Idrija, 14. februar 2017 – Delavnica »E-odpadki in naše okolje« je v Mladinskem centru Idrija pospremila nedavno predajo uličnih zbiralnikov za stare aparate in baterije občinam Idrija in Cerkno. Dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija so se na dogodku spoznali z novo lokalno pridobitvijo in pomembnostjo pravilnega ravnanja s starimi napravami, ki jih več ne potrebujemo ali niso več delujoče.

Delavnico je izvedla družba ZEOS, d.o.o. v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa v okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Vodja in moderatorji dogodka Urša Dolinšek (ZEOS, d.o.o.), Urban Krevl in Kaja Čop (Zavod Mladinska Mreža MaMa), Maša Eržen in Tadeja Pavšič (Mladinski center Idrija) ter Marko Leoni (Javno podjetje Komunala Idrija d.o.o.) so dijake na zabaven, a poučen način popeljali v svet e-odpadkov.

 

Dijaki so se pogovarjali o tem, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico in se učili pravilnega ravnanja z njimi. Dogodek je popestril kratek kviz, pri katerem so se mladi preizkusili v znanju s področja odpadkov, na koncu pa so se domislili nekaj sloganov – stavkov, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju, kot so:

-       E-cikliraj, zemljo podpiraj!

-       E-cikliraj, ponovno regeneriraj!

-       E-cikliraj in odpadkom nova življenja doniraj!

 

Dogodek je zaključilo fotografiranje izdelanih plakatov s pomočjo fotostojnice in razglasitev zmagovalne skupine. Dijaki so izkazali interes do varovanja okolja, saj so naredili inovativne in poučne izdelke.


Priloga: fotografije

Dodatne informacije:

Urša Dolinšek

T: 01 235 52 55

Branka Biček Bizant

T: 01 366 85 61

E: novice@zeos.si

W: e-odpadki.zeos.si

 

 

 O projektu
V družbi ZEOS, d.o.o. so leta 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij: postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije ter zelenih kotov v večje trgovske centre, za zbiranje teh odpadkov na podeželju pa bodo izvajali mobilna zbiranja. Organizirajo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti nove možnosti za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.


Projekt omogočajo

 

1.     Sofinancerji

Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS

 

2.     Partnerji

 

                a.      Mladinske organizacije

Zavod Mladinska Mreža MaMa
Lokalni: Mladinski center Idrija

b.    Izvajalci lokalnih gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki

Lokalni: Javno podjetje Komunala Idrija d.o.o.

c.     Občine

Lokalne: Cerkno, Idrija

 

               d.     Trgovci
Big Bang, d.o.o. / Mercator Tehnika, Mercator, d.d. / MERKUR trgovina, d.d.

              3.     Ambasadorji

Mojca Mavec (novinarka in televizijska voditeljica)

»Koliko odpadne električne in elektronske opreme nastane vsako leto tudi pri nas, sem se zavedala šele, ko sem prvič sodelovala pri akciji Očistimo Slovenijo. Velik del te opreme kljub osveščanju v zadnjih letih pri nas še vedno konča na običajnih deponijah. Kot novinarka sem velikokrat poročala o podobnih zgodbah, a štejejo dejanja. Zato sem se tudi odločila pri projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki sodelovati kot ambasadorka.«

Andrej Težak - Tešky (gledališki improvizator in promotor stand-up komedije)
»Ker se imam za precej okoljsko zavednega, se z veseljem priključim projektom, ki naj bi nas vsaj malo obvarovali pred onesnaženjem. Vsak dan gledam vso to umazanijo okoli sebe in poskušam narediti kaj, da prispevam drobec v mozaik čistega okolja. Odpadna električna in elektronska oprema predstavlja velik problem, ki se ga malokdo zaveda in končno se bodo našli tudi posebni zbiralniki zanjo. Na veselo E-cikliranje!«

Zlatko (glasbenik)

»Pred dvema letoma je bila najstarejša hči stara tri leta in je po naključju v domačem predalu našla digitalni fotoaparat. Kako tehnologija napreduje in se tako posledično kopiči odpadna elektronska in električna oprema, sem se zavedel šele takrat, ko ni vedela, kaj je ta skrivnostna črna škatlica, ki je ne uporabljamo. Uporabljali smo ga pred kratkim, konkreten digitalni fotoaparat spada med t. i. sodobno tehnologijo, a najmlajše generacije vseeno tega ne poznajo. Začel sem se spraševati, kje bodo končale vse te stvari. V smeteh? Katerih smeteh? Zato sem počaščen in v veliko veselje mi je, da lahko sodelujem v tem projektu, ki ozavešča vse generacije. Menim, da so zbiralniki za odpadno e-opremo več kot dobrodošli, saj s tem delamo na tem, da okolje še bolj obvarujemo pred onesnaževanjem.«

 

 

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija