Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Slovenija med najboljšimi pri ozaveščanju o zmanjševanju količine odpadkov.

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se mu je leta 2010 pridružila tudi Slovenija.

Komisija evropskih strokovnjakov iz okoljskega sektorja v sklopu ozaveščevalne akcije vsako leto podeli priznanja, ki nagrajujejo najbolj odmevne in učinkovite pristope na področju ozaveščanja o zmanjševanju količine odpadkov. Zaradi svoje inovativnosti in izjemnih uspehov se je med finalisti letos uvrstila tudi pobuda Skupaj za boljšo družbo.

Pobudi, ki je zaživela leta 2014 pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva kot način spodbujanja trajnostnega gospodarstva, odgovorne potrošnje in ohranjanja naravnih virov se je do danes pridružilo že 40 komunalnih podjetij. Organiziranih je bilo sedem vse nacionalnih prikazov s široko pokritostjo prebivalstva, odvijale so se številne izobraževalne aktivnosti in v tem sklopu nastali tudi številni ozaveščevalni materiali.

Uvrstitev pobude med finaliste predstavlja velik uspeh za Slovenijo in potrditev, da so njena prizadevanja za zmanjševanje količine odpadkov in trajnostno naravnanega vedenja učinkovita. Zgovorno je tudi število prijavljenih akcij v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki se v zadnjih letih povečuje in je letos dosegla rekordno število 61 akcij, ki so potekala po vsej Sloveniji.

Pobud-a Skupaj za boljšo družbo tako predstavlja velik uspeh za Slovenijo, ki postaja vse bolj prepoznavna tako v strokovni kot v širši javnosti.

Komisija bo podelila nagrade v sledečih kategorijah: javne inštitucije, nevladne organzacije, podjetja, izobraževalne ustanove, posamezniki in ostali prijavitelji.

V vsaki kategoriji bo izbirala med tremi finalisti. V kategoriji ostali prijavitelji so  se poleg pobude Skupaj za boljšo družbo uvrstili še:

1.    Program PontVelem iz Madžarske in

2.    Pobuda Systemic Food Design, nastala pod okriljem Univerze Gastronomske znanosti v Italiji

Zmagovalci nagrade največje ozaveščevalne akcije v Evropi bodo objavljeni 18. maja 2017 na slovesnosti EWWR nagrad v Barceloni. 

O Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij Evropske unije na področju preprečevanja nastajanja odpadkov. Aktivnosti organizira od leta 2009 Evropska komisija s podporo programa LIFE+. ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28  državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je v letu 2015 prejela nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, v letu 2016 pa je potekal pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta, kar še dodatno potrjuje pomen in razsežnost projekta.

Slovenija sodeluje v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov od leta 2010. Od leta 2015 je koordinatorka aktivnosti za Slovenijo Zbornica komunalnega gospodarstva.

Povezava na obvestilo za medije v angleškem jeziku.

Fotogalerija

 

Arhivi