Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2019 v znamenju ponovne uporabe pod sloganom »Ponovno uporabo spremeni v navado«

Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov bo potekal od 16. do 24. novembra 2019 v organizaciji GZS-Zbornice komunalnega gospodarstva in Ministrstva za okolje in prostor. V Sloveniji se v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov posvečamo ponovni uporabi, predvsem tekstila, kosovnih odpadkov in embalaže pod sloganom Ponovno uporabo spremeni v navado.

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki – najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Po zadnji raziskavi Eurostata smo v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju proizvedli 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji pa zgolj 10 kg manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje.

Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden učinkovitejših je ponovna uporaba. Največja ozaveščevalna akcija v Evropi se letos posveča ozaveščanju in izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi. Še posebej pereče je ravnanje s tekstilom, kosovnimi odpadki in embalažo, zato se bomo v Sloveniji posvečali načinom, kako lahko zmanjšamo in ponovno uporabimo predvsem slednje.

Delavnica o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Na delavnici o letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki je potekala 30. septembra 2019 in katere se je udeležilo preko 30 predstavnikov komunalnih podjetij, neprofitnih organizacij in drugih inštitucij, smo predstavili letošnjo temo, na kratko spregovorili o postopkih prijave, z gostujočimi govorci izpostavili dobre prakse, pokazali praktične primere učinkovite uporabe družbenih omrežij ter vodili krajšo delavnico rabe družbenih medijev na primeru ETZO tudi v praksi.

 

Če ste delavnico zamudili, si lahko ogledate gradiva z delavnice na TEJ POVEZAVI.

 

Kako sodelovati v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov?

Tudi letos se lahko odločite za sodelovanje v skupni akciji članov Zbornice komunalnega gospodarstva, organizacijo samostojne aktivnosti ali pa oboje, saj boste s pestrostjo aktivnosti dosegli širšo javnost.

Letos smo se odločili za skupno akcijo v obliki komunikacije na družbenih omrežjih, saj lahko s pomočjo družbenih omrežij dosežemo zelo širok spekter ljudi, poleg tega pa vsebine na družbenih omrežjih ostanejo na voljo uporabnikom, ki si jih lahko preberejo ali ogledajo večkrat. Napotke za skupno aktivnost si lahko ogledate na tej povezavi.

Svoj interes za sodelovanje pri skupni aktivnosti ZKG nam prosimo sporočite do 15. oktobra 2019 na etzo@gzs.si.

Če se odločite za samostojno akcijo, je ne pozabite prijaviti in je s tem uvrstiti na vseevropski zemljevid aktivnosti Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Prijavljene akcije se lahko potegujejo tudi za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj inovativne pristope na področju preprečevanja odpadkov. Prijave so odprte vse do 8. novembra 2019.

 

Priročnik PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI

Za vas smo pripravili priročnik "PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI" z nasveti o prednostnih načinih ravnanja z odpadki, preprečevanju njihovega nastajanja in ponovni uporabi.

Priročnik za končne uporabnike vsebuje koristne nasvete in napotke za ponovno uporabo vsakodnevnih predmetov, ki jim lahko, namesto da jih zavržemo, s spremenjeno namembnostjo podaljšamo življenjsko dobo.


Oglejte si priročnik in ga razširite med svoje deležnike!


 

Vsa gradiva za promocijo letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (promocijski plakati, pasice, priročnik) so na voljo TU.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na etzo@gzs.si ali komunala@gzs.si.

 

Vljudno vabljeni k sodelovanju!

 

Spletna stran ETZO 2019

 

 SLEDITE NAM TUDI NA FACEBOOKU   @SkupajZaBoljsoDruzbo


V Sloveniji je koordinator Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.

           

 


 SLEDITE NAM NA FACEBOOKU   @SkupajZaBoljsoDruzbo


V Sloveniji je koordinator Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.

           


 SLEDITE NAM NA FACEBOOKU   @SkupajZaBoljsoDruzbo


V Sloveniji je koordinator Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.

           

Fotogalerija

 

Arhivi