Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Mreža kotičkov za ponovno uporabo v zbirnih centrih se je razširila s tremi novimi kotički

Družba ZEOS, d.o.o. je v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom "Še sem uporaben skupaj" s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. postavila še 3 kotičke za oddajo še delujočih aparatov: enega v Zbirnem centru Jesenice na Jesenicah skupaj s podjetjem JEKO, javno komunalno podjetje, d.o.o., Jesenice, enega v Zbirnem centru Vranoviči v Črnomlju skupaj s podjetjem Javno podjetje Komunala Črnomelj d.o.o. in enega v Zbirnem centru Mozelj v Kočevju skupaj s podjetjem Komunala Kočevje d.o.o. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

Kotiček za ponovno uporabo v ZC Mozelj, Kočevje


Kotiček za ponovno uporabo v ZC Jesenice


Kotiček za ponovno uporabo v ZC Vranoviči, Črnomelj


Družba ZEOS, d.o.o. je največja slovenska shema, ki v imenu proizvajalcev izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predaja v postopek nadaljnje obdelave. Ocenjujejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja še 1-2 % delujočih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z rabljenimi izdelki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato želijo še uporabne delujoče aparate preusmeriti iz tega najhitreje naraščujočega toka odpadkov. 

Projekt Life Spodbujamo e-krožno spodbuja krožno gospodarstvo na področju e-opreme ter poudarja okoljski in socialni vidik ohranjanja in podaljševanja življenjske dobe aparatov. Med drugim se bo v sklopu projekta postavilo okrog 60 kotičkov za oddajo še delujočih aparatov po vsej Sloveniji, ki bodo te aparate, ki bi sicer končali med e-odpadki, zajeli in jim zagotovili nove lastnike. 

Kotički za oddajo še delujočih aparatov so vidno označeni s prevladujočo rumeno barvo. Vanje se lahko odda naslednje še delujoče aparate za ponovno uporabo: pralni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, namizni in prenosni računalnik, zabavno elektroniko, male gospodinjske aparate, igrače, mobilne telefone, zvočnike, TV z ravnim zaslonom z daljincem, LCD monitorje, krožne žage, vrtalnike, glasbene stolpe, sesalnike in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije. V kotičku se zbira aparate, ki so varni za uporabo, niso pokvarjeni ali poškodovani, niso prekomerno umazani in niso zastareli. Če teh zahtev ne izpolnjujejo, jih je potrebno oddati na prostor za prevzem odpadne električne in elektronske opreme, ki se nahaja poleg kotička. Zbranim aparatom projektni partner skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveri funkcionalnost in električno varnost ter jih vrne na trg po primerni ceni ali pa jih podari.

***

Dodatne informacije: Urša Dolinšek (stik z javnostjo) / T: 01 235 52 55 / 
E: urska.dolinsek@zeos.si / W Life Spodbujamo e-krožno: krozno.zeos.si


Fotogalerija

 

Arhivi