Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Jubilejna 10. konferenco komunalnega gospodarstva o pomenu zanesljivih komunalnih storitev v kriznih razmerah

Konferenca komunala

Letošnja 10. konferenca komunalnega gospodarstva je potekala 23. in 24. septembra 2021 v hibridni obliki - v živo v Kongresnem centru Olimia v Podčetrtku in z neposrednim spletnim prenosom. Letošnja konferenca, ki je osvetlila pomen dobro delujočih javnih služb ter varnih in zanesljivih komunalnih storitev tudi v kriznih razmerah, je pritegnila preko 250 udeležencev.

»Edina in največja grožnja prevladi človeka na tem planetu je virus,« je nekoč zapisal ameriški mikrobiolog in nobelovec Joshua Lederberg. In res, prav novi koronavirus je v letu 2020 grobo posegel v našo vsakdanjost. Človeška civilizacija se je čez noč povsem nepričakovano znašla v situaciji, ki nam je spodnesla tla pod nogami. Tudi pri organizaciji konference komunalnega gospodarstva nam je epidemija prekrižala načrte, zato so bila pričakovanja od letošnje jubilejne 10. konference še toliko večja.

Po letu dni življenja z epidemijo smo spoznali svojo nemoč in ranljivost, ne nazadnje tudi, kaj edino zares šteje – varno okolje in javno zdravje. Negotovi čas je razgalil številne probleme in tveganja sodobne družbe, ob tem pa izpostavil pomen dobro delujočih javnih služb ter varnih in zanesljivih komunalnih storitev. Spoznali smo, da tudi če se svet ustavi, se komunala ne sme. V kriznih razmerah je nemoteno in kakovostno izvajanje komunalnih storitev izjemnega pomena, da se ohranijo čim bolj neokrnjeni pogoji za življenje in delo ljudi. Zato smo na konferenci izpostavili in z različnih zornih kotov osvetlili, kako pomembna je vloga komunale za varno okolje in javno zdravje ter kako smo pripravljeni na kritične razmere v okviru prvega osrednjega sistemskega dneva in drugega konferenčnega dneva, kjer je potekalo pet vzporednih tematskih sklopov s področja ekonomike, ravnanja z odpadki, odvajanja in čiščenja odpadne vode, oskrbe s pitno vodo ter urejanja in čiščenja javnih površin. Na konferenci so bile podeljena tudi priznanja in nagrada Zbornice komunalnega gospodarstva za leto 2019 in 2020

Organizacija letošnje konference je bila v negotovih razmerah še posebej zahtevna. S hibridno obliko izvedbe je omogočila spremljanje predavanj tako v kongresnem centru kot tudi na daljavo, v neposrednem prenosu prek spleta. Veseli nas, da si je konferenco ogledalo več kot 250 predstavnikov slovenskega komunalnega gospodarstva in pridobilo nova spoznanja, ki bodo omogočila nadaljnji razvoj komunalne dejavnosti.

Vabimo vas k ogledu utrinkov s konference v galeriji.

Fotogalerija

Fotogalerija