Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Vabilo na zaključno konferenco projekta RETRACKING - Plastika in kompoziti v hierarhiji ravnanja z odpadki

Zaključna konferenca mednarodnega projekta RETRACKING bo potekala v petek, 29. novembra 2019, med 10:00 in 14:00, v Dvorani A, 1. nadstropje, GZS, Dimičeva 13, Ljubljana. Vabimo strokovnjake s področja okolja (odpadkov), podjetja, kjer ti odpadki nastajajo pri proizvodnji izdelkov (kot so plovila, letala, gradbeni proizvodi, športna oprema, sanitarna oprema…), uporabnike tovrstnih izdelkov ter zbiralce in predelovalce odpadkov in tudi druge zainteresirane na območju programa Interreg Italija – Slovenija in tudi širše.

Arhiv: Začenja se Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Arhiv: Začenja se Evropski teden zmanjševanja odpadkov

V soboto, 16. novembra, se je uradno začel Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ena najbolj uglednih in prepoznanih ozaveščevalnih akcij na tem področju. Teden se letos posveča praksam, kako učinkovito ozaveščati in izobraževati javnost o prednostnih načinih ravnanja z odpadki. V Sloveniji bo fokus na ponovni uporabi, s poudarkom na kosovnih odpadkih, odpadnemu tekstilu in odpadnih oblačilih ter odpadni embalaži. V Sloveniji je uradno prijavljenih 49 akcij, po neuradnih ocenah pa naj jih bi se jih odvilo več kot 100.

Arhiv: Certifikat Voda iz pipe novim 21 okoljsko osveščenim organizacijam

Arhiv: Certifikat Voda iz pipe novim 21 okoljsko osveščenim organizacijam

Na drugi podelitvi certifikata Voda iz pipe, ki je potekala 5. novembra 2019 na Gospodarski zbornici Slovenije, je certifikat Voda iz pipe, ki ga podeljuje Zbornica komunalnega gospodarstva, pridobilo novih 21 slovenskih okoljsko osveščenih organizacij. S tem so se pridružili prvim organizacijam v Sloveniji, ki so s certifikatom izkazale svoja prizadevanja za zmanjšanje porabe plastike in spodbujanje pitja vode iz pipe kot dragocenega bogastva, ki je v Sloveniji v ustavo zapisano kot temeljna človekova pravica.

Arhiv: Ozaveščevalni film

Arhiv: Ozaveščevalni film "Manj sveč za več okolja" Komunale Laško d.o.o. v sodelovanju s podjetjem ŽALE, d.o.o. poziva k bolj preudarni uporabi sveč

Komunala Laško d.o.o. je v sodelovanju in s podporo podjetja ŽALE, d.o.o. tudi letos pripravila ozaveščevalni film MANJ SVEČ ZA VEČ OKOLJA, s katerim želi opozoriti na problematiko pretirane uporabe nagrobnih sveč in kopičenja odpadne plastike.

Arhiv: Ministrstvo za okolje in prostor in Zbornica komunalnega gospodarstva z okroglo mizo opozorila na pomen ponovne uporabe

Arhiv: Ministrstvo za okolje in prostor in Zbornica komunalnega gospodarstva z okroglo mizo opozorila na pomen ponovne uporabe

Količine komunalnih odpadkov so se glede na prejšnje leto povečale za skoraj štiri odstotke, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada RS. V lanskem letu je je nastalo 495 kg na prebivalca, kar je 17 kg več kot leto prej. Slovenija dosega na področju ločevanja odpadkov dobre rezultate, pri ponovni uporabi pa zaostaja. Zbornica komunalnega gospodarstva je skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor ter izbranimi sogovorniki na okrogli mizi dne 25. oktobra 2019 spregovorila, zakaj je tako, kje je Slovenija na področju ponovne uporabe, kakšni so največji izzivi in mogoče rešitve.

Arhiv: JP CČN Domžale-Kamnik d.o.o. vabi na strokovno usposabljanje za dodatno kvalifikacijo

Arhiv: JP CČN Domžale-Kamnik d.o.o. vabi na strokovno usposabljanje za dodatno kvalifikacijo "VZDRŽEVALEC/VZDRŽEVALKA ČISTILNIH NAPRAV"

JP CČN Domžale-Kamnik d.o.o. vabi na strokovno usposabljanja vse, ki želijo pridobiti ali utrditi znanje na področju vzdrževanja čistilnih naprav. Prav tako je primerna tudi za novo zaposlene kot del uvajanja na delovnem mestu. Usposabljanje bo potekalo interaktivno v obliki predavanj in praktičnih prikazov v laboratoriju, na napravah ter objektih čistilne naprave, s pričetkom 21. 11. 2019.

Arhiv: 14. oktobra 2019 obeležili 2. Mednarodni dan e-odpadkov

Arhiv: 14. oktobra 2019 obeležili 2. Mednarodni dan e-odpadkov

14. oktobra 2019 je potekal 2. Mednarodni dan e-odpadkov, ki smo ga obeležili tudi v Sloveniji. Pobuda za ustanovitev Mednarodnega dneva e-odpadkov je prišla v letu 2018 s strani Mednarodne organizacija WEEE foruma, združenja shem za ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo.

Arhiv: Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2019 v znamenju ponovne uporabe pod sloganom »Ponovno uporabo spremeni v navado«

Arhiv: Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2019 v znamenju ponovne uporabe pod sloganom »Ponovno uporabo spremeni v navado«

Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov bo potekal od 16. do 24. novembra 2019 v organizaciji GZS-Zbornice komunalnega gospodarstva in Ministrstva za okolje in prostor. V Sloveniji se v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov posvečamo ponovni uporabi, predvsem tekstila, kosovnih odpadkov in embalaže pod sloganom PONOVNO UPORABO SPREMENI V NAVADO. Prijave akcij so odprte vse do 8. novembra 2019. ETZO je priložnost za poglobljeno sodelovanje z lokalno skupnostjo in spodbujanje dobrih praks, zato vljudno vabljeni k sodelovanju!

Arhiv: Naslednja podelitev certifikata VODA IZ PIPE bo potekala 5. novembra 2019

Arhiv: Naslednja podelitev certifikata VODA IZ PIPE bo potekala 5. novembra 2019

V tednu pred letošnjim Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, 5. novembra 2019, bo potekala podelitev Certifikata VODA IZ PIPE Zbornice komunalnega gospodarstva, namenjenega organizacijam, ki v svojih prostorih strežejo le pitno vodo iz pipe in tako zmanjšujejo količino odpadkov in ogljični odtis, skrbijo za okolje ter prispevajo k zdravju svojih zaposlenih in obiskovalcev. Prijave so odprte do 21. oktobra 2019. Vabljeni k pridobitvi certifikata!

Arhiv: Vabilo na delavnico Retracking: “Samozadostnost ali povezovanje med državami za boljšo izrabo odpadkov”

Prehod v krožno gospodarstvo temelji na odprtem sodelovanju različnih deležnikov ter oblikovanju novih vrednostnih verig v gospodarstvu in širši družbi. Na delavnici želimo, z izmenjavo izkušenj in obstoječih praks, poudariti možnosti za boljšo izrabo odpadkov, ki jih ponuja čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Italijo. Delavnico organiziramo v četrtek 24. Oktobra med 10:00 in 14:00, v konferenčni dvorani na Severno Primorski gospodarski zbornici, Sedejeva 2a, 5000 Nova Gorica

Arhivi