Zbornica komunalnega gospodarstva

 

O CERTIFIKATU VODA IZ PIPE

 

Slovenija ima številne vodne vire ter se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Kljub temu da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo, se pogosto dogaja, da mnogi raje posegajo po predpakirani vodi, to je po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki okolje obremenjuje veliko bolj kot voda iz pipe.

V podjetjih in drugih organizacijah je pogosta praksa, da na sestankih, srečanjih in drugih dogodkih ponujajo predpakirano vodo ali imajo v svojih prostorih avtomate s predpakirano vodo.

S podeljevanjem certifikata Voda iz pipe želimo organizacije spodbuditi, da v svojih prostorih in na dogodkih, ki jih organizirajo, ponujajo pitno vodo iz pipe in k njenemu pitju spodbujajo tudi zaposlene, partnerje in ostale deležnike. Obenem želimo širiti zavedanje, da je pitje pitne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi.

Naš cilj je, da pitje pitne vode iz pipe postane vsakodnevna praksa v organizacijah ter prva izbira zagotavljanja vode pri organizaciji dogodkov.

Iniciativa je nastala na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva in je del vseslovenske komunalne pobude Skupaj za boljšo družbo. Podpornika iniciative sta Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za zdravje.

Kakšne so prednosti pridobitve certifikata za podjetja in organizacije?

  • Pokazali boste, da vam skrb za okolje in ohranjanje naravnih virov ni samo vrednota, temveč način delovanja.
  • Prispevali boste k zmanjševanju količine odpadkov in ogljičnega odtisa tako znotraj vašega podjetja kot tudi na dogodkih, ki jih organizirate.
  • Prispevali boste k zdravju in dobrobiti vaših zaposlenih.
  • Izpostavljeni boste kot primer dobre prakse na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva in na dogodku ob podelitvi certifikatov.
  • Pridobili boste paket materialov (plakati, nalepke, spletna gradiva), ki jih lahko uporabite v komunikaciji z deležniki in so vam v pomoč pri spreminjanju politike zagotavljanja pitne vode v vaših poslovnih prostorih.
  • Prejeli boste začetni paket v obliki vrča in paketa kozarcev Steklarne Hrastnik z logotipom pobude ter popust pri vseh nadaljnjih nakupih vrčev in kozarcev.

 

Oglejte si podelitev certifikata Voda iz pipe prvim prejemnikom (19. 4. 2019, GZS):


Če imate vprašanje glede postopkov in pogojev za pridobitev certifikata Voda iz pipe ali bi želeli izvedeti več, nam pišite na e-naslov komunala@gzs.si ali nas pokličite na  telefonsko številko 01 5898 484.

Izdajatelj certifikata je: