Zbornica komunalnega gospodarstva

 

BOLJŠE PRAKSE, MANJ ODPADKOV

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov se letos posveča praksam, kako učinkovito ozaveščati in izobraževati javnost o prednostnih načinih ravnanja z odpadki – predvsem preprečevanju in ponovni uporabi.


Slogan letošnje akcije je:

Ponovno uporabo spremeni v navado!

 

ETZO 2019 V SLOVENIJI: PONOVNA UPORABA

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki – najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko pripomoremo k manj odpadkov, eden učinkovitejših je ponovna uporaba.

V Sloveniji smo se zato odločili, da se v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov posvetimo ponovni uporabi, pri čemer se bomo osredotočili na tri vrste odpadkov, ki so še posebej pereče: tekstil, kosovne odpadke in embalažo.

Po zadnjih podatkih SURS-a smo v Sloveniji v letu 2015 uvozili 92.670 ton oblačil, od tega je bilo zgolj 2.153 ton ločeno zbranega tekstilnega materiala, za velik delež tega pa sploh ne vemo, kje je oziroma kam izginja.

Problematični so tudi kosovni odpadki, saj med njimi konča veliko kosov pohištva in drugih predmetov, ki bi jim lahko z majhnimi spremembami podaljšali življenjsko dobo, velik delež odpadkov pa konča tudi na divjih odlagališčih, ki jih je po zadnjih podatkih več kot 8.100 po vsej Sloveniji.

 

KAKO RAVNATI DRUGAČE

Ponovna uporaba ni enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari in življenjska filozofija, ki jo lahko vsakodnevno uresničujemo s tremi preprostimi koraki:

1. PREMISLITE – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.

2. PREDELAJTE – preden zavržete izdelek, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, mu z manjšimi posegi spremenite namembnost ali ga nekomu podarite.

3. PONOVNO UPORABITE – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.


Da boste lahko začeli ponovno uporabo udejanjati tudi v praksi, smo za vas pripravili

priročnik PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI.

  SLEDITE NAM NA FACEBOOKU   @SkupajZaBoljsoDruzbo

V Sloveniji je koordinator Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.