Zbornica komunalnega gospodarstva

PRIROČNIK ZA KONČNE UPORABNIKE 

"RAZBREMENIMO OKOLJE STRUPENIH SNOVI"

 

V  domu vsakega  od  nas  bi zagotovo  našli  široko  paleto  gospodinjskih izdelkov, ki so označeni s simboli za nevarne snovi, pa naj bo to insekticid za zatiranje škodljivcev, nabor komercialnih čistil za čiščenje kopalnice ali pa lak za nohte. Čeprav  so  vsi  izdelki  opremljeni  z  opozorili,  simboli  za  nevarne  snovi in opisi njihove ustrezne rabe, drobnega tiska in opozoril pogosto ne upoštevamo. Še vedno se premalo zavedamo, kako nevarni so,  ali  pa  smo  premalo  seznanjeni s tem, kakšne posledice prinašajo, če z njimi ne ravnamo ustrezno.

Pri Zbornici komunalnega gospodarstva želimo ponovno vzbuditi zavedanje o nevarnosti nekaterih izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan, razložiti simbole, ki so upodobljeni na njih, ter z nekaj nasveti  pokazati,  da  lahko  mnoge  izmed njih nadomestimo z alternativnimi, zato smo v ta namen v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor oblikovali uporabnikom prijazen priročnik RAZBREMENIMO OKOLJE STRUPENIH SNOVI.

V njem je na preprost in razumljiv način predstavljeno, kaj sploh so nevarni odpadki, ter izpostavljeni tisti najpogostejši izdelki, ki jih uporabljamo vsak dan, pa se morda sploh ne zavedamo, da so škodljivi.

Priročnik sestavlja osem poglavij, v katerih so strnjeni praktični napotki za odgovornejše ravnanje z nevarnimi odpadki. Pri tem je poudarek namenjen tudi ustreznemu ločevanju, predvsem pa iskanju alternativnih praks in izdelkov, ki so zdravju in okolju prijaznejši.

Priročnik lahko objavite na spletu, natisnete ali prilagodite podobi vašega podjetja – na voljo so vam tudi odprte datoteke priročnika, s pomočjo katerih boste lahko sami vnesli želene dopolnitve.

Priročnik v formatu za spletno objavo in tisk kot tudi odprte datoteke lahko prenesete TUKAJ.

Prav tako smo za vas pripravili nekaj predlogov in idej za uporabo priročnika v komunikaciji z vašimi uporabniki, do katerih lahko dostopate TUKAJ.

PRIROČNIK "RAZBREMENIMO OKOLJE STRUPENIH SNOVI" – SPLETNA RAZLIČICA

Priročnik je nastal v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2018, katerega nacionalni koordinator je

v soorganizaciji z