Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Grow Slovenia with Google - za člane GZS brezplačne online delavnice razvijanja digitalnih veščin

    Želite razvijati digitalne veščine, spremeniti obstoječe ali oblikovati nove poslovne modele, ustvariti nova delovna mesta ter povečati učinkovitost, konkurenčnost in rast podjetja? Izkoristite poletne dni in investirajte vase ter v vaše znanje na področju digitalnih veščin. GZS- Združenje za informatiko in telekomunikacije vas kot partner projekta Grow Slovenia with Google vabi na brezplačne 90-minutne delavnice z vodilnimi domačimi strokovnjaki digitalnega sveta.

    Arhiv: MGRT: Pogoj PCT v gospodarstvu

    Za zaposlene v devetih storitvenih dejavnostih, kjer je za opravljanje dela nujno izpolnjevanje pogoja PCT, veljavnost testa na covid-19 ostaja teden dni.

    Arhiv: STA: Stroški hitrega testiranja za zaposlene po 23. avgustu v breme delodajalca

    Ljubljana, 12. avgusta (STA) - Država od 23. avgusta več ne bo krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec. Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma znašala 12 evrov.

    Arhiv: UPPD: Nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko in povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma

    Urad RS za preprečevanje pranja denarja je objavil nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko in povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma. V novem seznamu so odražene spremembe seznama FATF (Financial Action Task Force – Projektna skupina za finančno ukrepanje) in seznama nekooperativnih jurisdikcij EU za davčne namene.

    Arhiv: STA: Finančno ministrstvo pripravilo nov predlog sprememb pri DDV

    Ljubljana, 25. julija (STA) - Potem ko je na julijski seji DZ predlaganim spremembam zakona o davku na dodano vrednost (DDV) zmanjkal le en glas podpore in so končale zakonodajno pot, so na ministrstvu za finance v obravnavo v vladno proceduro že poslali predlog nove novele zakona. Ta je manj obsežen kot prvotni, uveljavljen pa naj bi bil 1. januarja 2022.

    Arhiv: ZZZS: Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ) - nevštevanje novih dodatkov v osnovo

    V Uradnem listu RS, št. 112/2021 z dne 13.7.2021, je bil objavljen Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ). Zakon je začel veljati naslednji dan po objavi v UL RS, to je 14.7.2021. ZNUPZ spreminja nekatere določbe interventnih in drugih zakonov. V zvezi s postopki, ki potekajo na ZZZS, ki se nanašajo na pravico do nadomestila med začasno zadržanostjo od dela, bi radi opozorili na določbe, ki se nanašajo na nevštevanje dodatkov v osnovo za obračun nadomestila plače (18., 39. in 42. člen).

    Arhiv: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad: Odprte so prijave na jesenski cikel brezplačnih delavnic ZAVZETI ASI

    Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad izvaja projekt Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile ASI (2017–2022). Ta je namenjen ozaveščanju delodajalcev, delavcev in splošne javnosti o demografskih izzivih in potrebnih prilagoditvah nanje ter odpravi negativnih stereotipov o starejših zaposlenih. Z aktivnostmi projekta se tudi krepi kompetence starejših zaposlenih in se jih motivira za podaljševanje delovne aktivnosti, delodajalcem pa se zagotavlja podporo za učinkovito upravljanje s starajočo se delovno silo.

    Arhiv: MDDSZ: Posodobljena pojasnila glede povračila nadomestila plače za skrajšani delovni čas

    Državni zbor Republike Slovenije je v začetku julija sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT), ki velja od 14. 7. 2021. Nekateri ukrepi so se uredili na novo, kar velja tudi za ukrep povračila nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas.

    Arhiv: FURS: Davčne počitnice za podjetnike in podjetja, računovodje in davčne svetovalce

    Letošnje leto je bilo eno izmed najbolj napornih. Utrujenost se kaže že pri vseh, tako pri davčnih zavezancih, njihovih računovodjih, davčnih svetovalcih in seveda tudi finančnih uradnikih. Zato so se na Finančni upravi RS odločili, da letos uvedejo tritedenske davčne počitnice, in to od vključno 26. julija do vključno 13. avgusta 2021.

    Arhivi