Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    STA: V veljavi nova pravila proti goljufijam pri čezmejnih plačilih v EU

    Bruselj, 03. januarja (STA) - S 1. januarjem so začela veljati nova pravila o preglednosti, ki bodo državam članicam EU pomagala pri zatiranju goljufij na področju davka na dodano vrednost (DDV), posebno pri spletnem trgovanju. To je namreč še posebej izpostavljeno tveganju neizpolnjevanja obveznosti in goljufij na področju DDV.

    STA: V EU nova obdavčitev multinacionalk

    Bruselj, 03. januarja (STA) - Z novim letom so v EU začela veljati pravila, ki uvajajo minimalno stopnjo dejanske obdavčitve v višini 15 odstotkov za multinacionalna podjetja, dejavna v državah EU. V Evropski komisiji so jih označili kot prelomna, saj naj bi izdatno prispevala k pravičnejši obdavčitvi. Rezultati so po njihovih navedbah že vidni.

    Prenovljen paket vzorcev notranjih aktov za izvajanje ZPPDFT-2

    Zavezanci po Zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-2) so določeni v 4. členu zakona. Med drugimi so zavezanci tudi pravne in fizične osebe, ki opravljajo posle v zvezi z dejavnostjo računovodskih storitev.
    ZRS nudi naročilo paketa vzorcev notranjih aktov za izvajanje ZPPDFT-2, ki ga lahko naročijo le člani ZRS.

    FURS: Sprememba Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost

    FURS obvešča, da je bil dne 27. 12. 2023, v Uradnem listu RS št. 133/23 objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost.

    SURS: Letna inflacija v 2023

    V letošnjem letu je bila inflacija 4,2-odstotna. Letno inflacijo so najbolj zaznamovale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Storitve so se v enem letu podražile za 6,0 %, blago pa za 3,3 %. Na mesečni ravni so se cene v povprečju znižale za 0,5 %.

    STA: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nadomestil obvezni zdravstveni prispevek

    Ljubljana, 01. januarja (STA) - Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je z današnjim dnem nadomestil novi obvezni zdravstveni prispevek. Spremembe, ki jih je vlada naznanila po napovedih zavarovalnic o dvigih mesečnih premij dopolnilnega zavarovanja, uvaja lansko poletje sprejeta novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

    MDP: Portal SPOT in vmesnik po novem omogočata dostop do elektronskega potrdila o darovanju krvi (ePODK)

    Elektronsko Potrdilo o darovanju krvi je delodajalcem, njihovim zastopnikom ali pooblaščenim osebam od 1. 1. 2024 na voljo na portalu SPOT.

    FURS: Novosti pri obdavčenju, ki jih prinaša Zakon o obnovi

    FURS Zbirno objavlja določbe Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki se nanašajo na obdavčenje.

    FURS: Neažurni podatki na eKartici, 27. - 31. 12. 2023

    FURS obvešča, da lahko v času od 27. do 31. 12. 2023, prihaja do neažurnih podatkov na eKartici - analitika zaradi izvajanja aktivnosti v povezavi z izvedbo zaključnega računa.

    Arhivi