Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Kako hitreje do odmere davka na motorna vozila in hitrejše registracije vozila?

    FURS podaja nekaj nasvetov in informacij, ki lahko omogočijo hitrejšo odmero davka na motorna vozila (DMV).

    Arhiv: Povračilo nadomestila plače zaposlenim na začasnem čakanju zaradi poplav podaljšano do konca novembra

    Zaposlene, ki jim začasno ne morete zagotavljati dela zaradi posledic poplav, lahko po novem napotite na začasno čakanje najdlje do 30. novembra 2023. Vlada je namreč podaljšala veljavnost ukrepa. Rok za oddajo vloge za povračilo nadomestila plače je 15 dni od napotitve zaposlenega na začasno čakanje.

    Arhiv: GZS: Zviševanje davkov bo dodatno ogrozilo panoge, ki se že soočajo s krizo

    V gospodarstvu smo in želimo še naprej biti solidarni do tistih, ki so jih avgustovske poplave prizadele, vendar so nekatere rešitve v predlogu Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev nesorazmerne in nesprejemljive za gospodarstvo, predvsem za tisti del, ki se že mesece sooča s padanjem naročil, nižjo proizvodnjo in celo z odpuščanji zaposlenih.

    Arhiv: UPPD: Nov seznam tveganih držav za pranje denarja ali financiranje terorizma

    Objavljen je nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko in povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma.

    Arhiv: Evropska centralna banka: Sklepi o denarni politiki

    Svet ECB je danes sklenil, da pusti vse tri ključne obrestne mere ECB nespremenjene. Najnovejše informacije na splošno potrjujejo prejšnjo oceno srednjeročnih inflacijskih obetov. Še vedno se pričakuje, da bo inflacija predolgo ostala previsoka, domači cenovni pritiski pa ostajajo močni. Po drugi strani je septembra inflacija izrazito upadla, med drugim tudi zaradi močnih baznih učinkov, in večina meril osnovne inflacije se še naprej znižuje. Pretekli dvigi obrestnih mer, ki jih je izvedel Svet ECB, se še naprej intenzivno prenašajo v pogoje financiranja. To vse bolj zavira povpraševanje in prispeva k zniževanju inflacije.

    Arhiv: MF: Uporaba gotovine ni ogrožena

    Uporaba gotovine kljub razvoju digitalnega bančništva in drugih oblik plačilnih storitev ni ogrožena, poudarjamo na Ministrstvu za finance. Za dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja že zdaj obstajajo zadostne pravne podlage.

    Arhiv: STA: Vlada sprejela novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav

    Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Vlada je danes na dopisni seji sprejela predlog novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov. Njen cilj je, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanj, med rešitvami je tudi črtanje solidarnostnega prispevka. Vlada je predlog novele že poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku.

    Arhiv: SURS: Letna rast cen 6,9-odstotna, mesečna pa 0,2-odstotna

    Indeksi cen življenjskih potrebščin, oktober 2023

    Arhiv: MDDSZ: Potrjene spremembe Zakona o delovnih razmerjih

    Poslanke in poslanci so sprejeli zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih (novela ZDR-1), katerega namen je izboljšati delovne pogoje s spodbujanjem preglednejše in predvidljivejše zaposlitve ob zagotavljanju prilagodljivosti na trgu dela, izboljšanje dostopa delavcev do informacij o njihovih delovnih pogojih in izboljšanje samih delovnih pogojev.

    Arhiv: STA: Vlada za mesec dni podaljšala ukrep čakanja na delo

    Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Vlada je danes na dopisni seji sprejela sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za mesec dni, to je do 30. novembra. Finančne posledice podaljšanja so ocenjene na 2,5 milijona evrov, so po seji sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

    Arhivi