Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Energetska kriza: Vlada prisluhnila predlogu GZS glede načela sorazmernosti

    Veseli nas, da je vlada prisluhnila opozorilu in predlogu GZS, ki smo ga na pristojna ministrstva poslali 3. januarja letos in v katerem smo opozorili na neenakopravno obravnavo podjetij v uredbi o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja.

    Arhiv: Napovedane spremembe Zakona o tujcih

    Na GZS vseskozi opozarjamo na nujnost pohitritve in poenostavitve postopkov zaposlovanja tujcev. Dejstvo je, da v Sloveniji določenih delovnih mest ne moremo zapolnjevati z lastno delovno silo, zato potrebujemo delavce iz tujine tako nizko- kot tudi visokokvalificirane.

    Arhiv: MDDSZ: Odziv ministrstva na domnevno negativne učinke dviga minimalne plače

    V zadnjih dneh se v nekaterih medijih pojavljajo očitki o domnevno negativnih učinkih dviga minimalne plače. Na MDDSZ so pripravili argumentirane odzive nanje.

    Arhiv: STA: Pripravljen teren za stalno shemo skrajšanega delovnika (tema)

    Ljubljana, 14. januarja (STA) - Ministrstvo za delo je, potem ko je oktobra razkrilo, da razmišlja o vzpostavitvi stalne sheme skrajšanega delovnika, pripravilo analitično podlago. Iz analize je mogoče razbrati, da se lahko v stalno shemo združita "ad-hoc shemi za ohranitev delovnih mest, ki sta se izkazali kot učinkoviti v finančni krizi in pandemiji covida-19".

    Arhiv: ŠGZ: Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022

    Vljudno vabljeni na seminar, ki bo potekal v sredo, 25. 1. 2023, v živo na Štajerki gospodarski zbornici v Mariboru.

    Arhiv: GZDBK: Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022

    Vabljeni na seminar v soorganizaciji Zbornice računovodskih servisov in Sekcije računovodij Dolenjske in Bele krajine, ki bo potekal v torek, 24. 1. 2023 v Novem mestu.

    Arhiv: FURS: Na portalu eDavki je zagotovljen vpogled v podatke za odmero dohodnine za leto 2022 iz REK obrazcev

    Na portalu eDavki je zagotovljen vpogled v podatke za odmero dohodnine za leto 2022 iz obrazcev REK, sestavljene na podlagi individualnih podatkov v obrazcih REK z datumom izplačila od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022, ki so Fursu predloženi do vključno 11. januarja 2023. Podatki bodo objavljeni do 31. januarja 2023.

    Arhiv: Energetska draginja: gospodarstvo od vlade še vedno pričakuje rešitve za velika podjetja in za likvidnost

    Spodaj podpisane delodajalske organizacije pozdravljamo sprejeto Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja (MSP), ki določa najvišjo drobnoprodajno ceno omejene količine električne energije končnim odjemalcem: Vendar vztrajamo, da je potrebno nemudoma poiskati kompromisne rešitve tudi za ceno električne energije in plina za velika podjetja ter cene plina za MSP. Zaradi neustreznih in nepravočasnih rešitev so mnoga podjetja že v težki situaciji in v izrazito neenakopravnem položaju na trgu, tako domačem kot tujem. Delodajalske organizacije zato ponovno predlagamo več rešitev in pozivamo Vlado RS, da se jih vključi v besedilo predvidenih sprememb Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

    Arhiv: STA: Vlada predlaga popravke zakona o spodbujanju digitalne vključenosti

    Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se spreminja koncept določanja ciljnih skupin, ki bodo deležne ukrepov za spodbujanje digitalne vključenosti. Digitalni boni ostajajo, novost je možnost brezplačne izposoje osnovne računalniške opreme.

    Arhiv: STA: Vlada potrdila spremembe evidenc na področju dela

    Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada je danes potrdila novelo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi zajezila kršenje določb o delovnem času. Novela prinaša obvezno uvedbo elektronskih evidenc delovnega časa za podjetja, ki jim je bila izrečena globa zaradi kršitev delovne zakonodaje. Za ostala podjetja sprememb ne bo.

    Arhivi