Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Državni zbor je 22.2.2022 potrdil podaljšanje roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil do 30. aprila 2022

    Državni zbor je na izredni seji v torek, 22.2.2022 sprejel Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki vsebuje tudi določilo o podaljšanju roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil. Ta rok se podaljšuje za en mesec, tj. do 30. aprila 2022. Zakon začne veljati po objavi v Uradnem listu.

    Arhiv: STA: Ob sproščanju omejitvenih ukrepov tudi spremenjen protokol testiranja (dopolnjeno)

    Ljubljana, 21. februarja (STA) - Tudi po sprostitvi omejitvenih ukrepov testiranje s hitrimi antigenskimi testi še vedno ostaja brezplačno tudi za pozitivne na testih za samotestiranje, osebe s simptomi covida-19 in tiste, ki želijo predčasno prekiniti izolacijo. Pogoj PCT bo treba še vedno izpolnjevati za sprejem v bolnišnico, ne pa tudi za obisk zdravstvenega doma.

    Arhiv: Registracija v aplikacijo TRACES NT

    Sistem TRACES New Technology (TRACES NT) je spletna aplikacija Evropske komisije za najavo, sledenje, uradni nadzor in potrjevanje uvoznih pošiljk rastlin, rastlinskih proizvodov in drugega rastlinskega nadzorovanega blaga, živali in proizvodov živalskega izvora ter živil in krme neživalskega izvora, ki so predmet dodatnih zahtev ali omejitev pri uvozu ter pošiljk živali in proizvodov živalskega izvora, zarodni material in nekatere živalske stranske proizvode (ŽSP) pri trgovanju znotraj EU.

    Arhiv: MF: Pravilnik za izvajanje olajšave za vlaganja v digitalni in zeleni prehod

    Konec leta 2021 je bila v Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb uvedena nova davčna olajšava za vlaganja v digitalni in zeleni prehod, katere namen je zavezancem olajšati prehod na okolju prijazne in trajnostne tehnologije ter spodbuditi digitalizacijo poslovnih procesov.

    Arhiv: Javni razpis za spodbude za raziskovalno razvojne projekte noo (JR RRI NOO)

    Naložbe v raziskave, razvoj in inovacije so ključnega pomena za povišanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ključno vlogo pri tem pa ima tudi država, da ta vlaganja pospeši ter prispeva k hitrejšemu zelenemu prehodu.

    Arhiv: CPU: Webinar o TROŠARINAH – kako pravilno izvajati trošarinske postopke?

    Seminar je namenjen osebam v podjetjih, ki so vključeni v postopke poročanja in plačil trošarin.

    Arhiv: STA: Izteka se rok za prijavo dobičkov, obresti in najemnin

    Ljubljana, 20. februarja (STA) - Čez teden dni se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala. Najpozneje do prihodnjega ponedeljka, 28. februarja, je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi v primeru, da so bili dohodki doseženi izven Slovenije.

    Arhiv: Odbor Državnega zbora za gospodarstvo potrdil podaljšanje roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil - do 30. aprila

    Odbor DZ za gospodarstvo je 18.2.2022 potrdil vrsto dopolnil zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. S koalicijskim dopolnilom so člani odbora v predlog zakona vnesli določilo o podaljšanju roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb. Ta rok se podaljšuje za en mesec, do 30. aprila, če bo potrjen v DZ.

    Arhiv: GZS: Vladni odloki na področju COVID-19

    Vlada Republike Slovenije je konec preteklega tedna, zaradi vse boljše epidemiološke situacije v državi, sprejela več odlokov, ki rahljajo ukrepe na področju COVID-19. Odloki so predstavljeni v nadaljevanju.

    Arhiv: MGRT: Od ponedeljka v gospodarstvu konec epidemioloških omejitev

    Stanje okužb s korona virusom se v Sloveniji izboljšuje, zato je Vlada RS na včerajšnji seji in današnji dopisni seji sprejela odloke, s katerimi sprošča omejitvene epidemiološke ukrepe.

    Arhivi