Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Strateški svet GZS za zamrznitev minimalne plače

Člani strateškega sveta GZS za kolektivno dogovarjanje so na današnji seji z ministrom za delo razpravljali o problematiki dviga minimalne plače s 1. januarjem 2021. Zavzeli so se za 2-letno zamrznitev izvajanja zakona oziroma ohranitev iste višine minimalne plače. Strateški svet je obravnaval tudi delo na domu in predlagal sistemsko ureditev v kolektivnih pogodbah dejavnosti.

Arhiv: Predstavitev osnutka Dolgoročne podnebne strategije Slovenije do leta 2050

Kakšni strateški sektorski cilji so predvideni bo predstavil mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, s sodelavci. Vljudno vabljeni na dogodek, ki bo potekal preko spletne platforme v petek, 25. septembra od 13. do 15. ure.

Arhiv: Veljavne omejitve

Vlada je na dopisni seji v petek, 18. 9. 2020, z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih kot tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Odlok velja od 19.9.2020 dalje. Prav tako je določila, da je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. do 22.30 ure. Ta odlok začne veljati 21. septembra 2020.

Arhiv: Osnutek Slovenske industrijske strategije 2021-2030 v javni razpravi

V javni razpravi je Osnutek Slovenske industrijske strategije 2021-2030, ki ga je v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi, Javno agencijo SPIRIT Slovenija, strateškimi razvojno-inovacijskimi partnerstvi (SRIP-i) ter Gospodarsko zbornico Slovenije in njenimi panožnimi združenji pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Arhiv: Karantena skrajšana na 10 dni, veljavnost negativnega testa podaljšana na 48 ur

Vse karantene, odrejene do začetka veljavnosti spremenjenega Odloka, trajajo še vedno 14 dni. To velja tudi za karantenske odločbe, ki so bile izdane v Sloveniji zaradi visoko rizičnega stika. Karantenske odločbe, izdane po uveljavitvi spremembe Odloka (po 13. septembru 2020), pa bodo trajale 10 dni.

Arhiv: Preprečevanje širjenja covid-19: spremembe pri prehajanju meje

28. avgusta 2020 je bil v Uradnem listu objavljen Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, ki spreminja 3. in 14 točko prvega odstavka 10. člena.

Arhiv: ZRSZ: Oddaja vlog za delno povračilo nadomestila plače za delavce na čakanju v mesecu septembru

Vlada Republike Slovenije je na četrtkovi redni seji s sklepom vlade podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače dela in sicer do 30. septembra 2020.

Arhiv: Avgusta v območju evra manj razloga za optimizem

Avgustovski kompozitni (industrija in storitve) indeks nabavnih managerjev v območju evra se je presenetljivo znižal (iz 54,9 v juliju na 51,6), kar je bila posledica šibkosti v storitvenem delu gospodarstva (50,1), medtem ko je v industriji ostal skoraj nespremenjen (51,7). V industriji se je hitrost aktualne rasti proizvodnje in novih naročil povečala, kar pa ni vplivalo na spremembo trendov v zniževanju celotnega števila delovnih mest v tem delu gospodarstva. Pri storitvah je bila tekoča aktivnost podobna julijski, zaloga novih naročil pa je upadla. Ocenjujemo, da je bila to predvsem posledica ponovne uvedbe nekaterih omejitev, ki so vplivali na šibkejše tokove v turizmu, javnem transportu in industriji dogodkov.

Arhiv: Kaj uvrstitev Hrvaške na seznam rdečih držav pomeni za gospodarski promet med Slovenijo in Hrvaško?

V petek 21. avgusta 2020, ob 00.00, je začel veljati nov vladni odlok, ki je Hrvaško uvrstil na seznam rdečih držav. Državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji, ki se na dan uveljavitve tega odloka (21. avgusta 2020) nahajajo v kateri od sosednjih držav, ki so na rdečem seznamu, se lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka, 24. avgusta 2020, do polnoči, pri tem pa jim karantena ob vrnitvi v državo ne bo odrejena. Po tem datumu se omenjenim osebam zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 ob prehodu državne meje odredi karantena za obdobje 14 dni.

Arhiv: Časovni pregled interventne zakonodaje glede ukrepa čakanja na delo

Časovni pregled interventne zakonodaje glede ukrepa čakanja na delo.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.