Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Spletni seminar: Spremembe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D)

Vljudno vabljeni na spletni seminar na katerem bodo natančno in predvsem praktično predstavljene vse spremembe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D). Kakšne so novosti, kako jih implementirati v praksi in kako te novosti vplivajo na ostale pravice in obveznosti iz delovnega razmerja ter na že vzpostavljene kadrovske sisteme. Na seminarju bo odgovorjeno tudi na vsa vaša konkretna vprašanja.

Arhiv: Razprava o davčni reformi je hkrati razprava o konkurenčnem in predvidljivem poslovnem okolju​

»Dvakratna sprememba zakona o dohodnini v istem letu zagotovo ni primer stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja, ki mu je vlada v lanskem letu dodala še nove obremenitve,« je uvodoma, v imenu organizatorjev javnega posveta o davčni reformi, 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij, ki sestavljajo Gospodarski krog, dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in dodala, da vlada z nobenim ukrepom, razen v primeru blaženja energetske krize, ni zmanjšala bremen gospodarstva. Davčni sistem mora biti pregleden, enostaven, razumljiv in predvidljiv za ljudi in poslovne subjekte. Cilj davčne reforme bi moral biti razbremenitev slovenskega gospodarstva in ustvarjanje pogojev za njegovo večjo konkurenčnost na svetovnih trgih. Ugodna davčna politika spodbuja tuje investicije in gospodarsko rast. Hkrati mora davčna reforma nasloviti demografske izzive in se usmeriti v preprečevanje odliva izobraženih kadrov v tujino in privabljanje tujih usposobljenih kadrov, je v sklepni besedi med drugim dejal predsednik ZDOPS Marko Lotrič.

Arhiv: Vrh slovenskega gospodarstva: Za uglašen razvoj gospodarstva potrebujemo vlado s posluhom

Na 18. Vrhu slovenskega gospodarstva, ki je danes popoldne pod sloganom Uglašeni v razvoju potekal v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju, se je udeležilo prek 450 gospodarstvenikov, visokih predstavnikov politike in medijev. Udeleženci so se strinjali, da je skupni cilj razvoj Slovenije. Uglasili so se glede treh ključnih ukrepov: Slovenija mora postati energetsko samozadostna; pot do večje blaginje je višja dodana vrednost, kar lahko dosežemo le z vlaganji v raziskave in razvoj; država se mora vzdržati dodatnih obremenitev podjetij.

Arhiv: Zviševanje davkov bo dodatno ogrozilo panoge, ki se že soočajo s krizo

V gospodarstvu smo in želimo še naprej biti solidarni do tistih, ki so jih avgustovske poplave prizadele, vendar so nekatere rešitve v predlogu Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev nesorazmerne in nesprejemljive za gospodarstvo, predvsem za tisti del, ki se že mesece sooča s padanjem naročil, nižjo proizvodnjo in celo z odpuščanji zaposlenih.

Arhiv: Povračilo nadomestila plače zaposlenim na začasnem čakanju zaradi poplav je podaljšano do konca novembra 2023

Vlada RS je v petek, 27.10.2023, s sklepom podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače zaposlenim na začasnem čakanju na delo v povezavi s posledicami poplav. Omenjeni ukrep je podaljšan za obdobje od 1.11. do 30.11.2023.

Arhiv: Potrjene spremembe Zakona o delovnih razmerjih

Poslanke in poslanci so sprejeli zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih (novela ZDR-1), katerega namen je izboljšati delovne pogoje s spodbujanjem preglednejše in predvidljivejše zaposlitve ob zagotavljanju prilagodljivosti na trgu dela, izboljšanje dostopa delavcev do informacij o njihovih delovnih pogojih in izboljšanje samih delovnih pogojev.

Arhiv: Vlada sprejela novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav

Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Vlada je danes na dopisni seji sprejela predlog novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov. Njen cilj je, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanj, med rešitvami je tudi črtanje solidarnostnega prispevka. Vlada je predlog novele že poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku.

Arhiv: Evropska centralna banka: Sklepi o denarni politiki

30. oktober 2023. Svet ECB je danes sklenil, da pusti vse tri ključne obrestne mere ECB nespremenjene. Najnovejše informacije na splošno potrjujejo prejšnjo oceno srednjeročnih inflacijskih obetov. Še vedno se pričakuje, da bo inflacija predolgo ostala previsoka, domači cenovni pritiski pa ostajajo močni. Po drugi strani je septembra inflacija izrazito upadla, med drugim tudi zaradi močnih baznih učinkov, in večina meril osnovne inflacije se še naprej znižuje. Pretekli dvigi obrestnih mer, ki jih je izvedel Svet ECB, se še naprej intenzivno prenašajo v pogoje financiranja. To vse bolj zavira povpraševanje in prispeva k zniževanju inflacije.

Arhiv: Vlada za mesec dni podaljšala ukrep čakanja na delo

Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Vlada je danes na dopisni seji sprejela sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za mesec dni, to je do 30. novembra. Finančne posledice podaljšanja so ocenjene na 2,5 milijona evrov, so po seji sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.