Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: SRIP MATPRO z odlično popotnico v tretjo fazo delovanja

Predstavniki Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva Materiali kot končni produkti (SRIP MATPRO) so na posvetu z naslovom »Povezovanje - ključ do konkurenčnosti in kadrov« premierno predstavili modularni izobraževalni program na področju kompozitov.

Arhiv: Smernice o odpadkih in predelanih snoveh

Zahteve REACH glede snovi, zmesi in izdelkov ne veljajo za odpadke, vendar pa to ne pomeni, da so snovi v odpadkih v celoti izvzete iz uredbe REACH.

Arhiv: Ključna slovenska metalurška podjetja z državnim sekretarjem: industrija potrebuje spremembe na področju okoljevarstva in raziskovalne dejavnosti

Predstavniki ključnih slovenskih metalurških podjetij ter izobraževalnih in raziskovalnih ustanov, povezanih v Strateški svet za metalurgijo, so Vojmirju Urlepu, državnemu sekretarju v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, predstavili nujnost sprememb v zakonodaji Republike Slovenije na področju okoljevarstva in raziskovalne dejavnosti, ki vplivata na poslovanje ključnih podjetij v panogi.

Arhiv: Novo osrednje spletno mesto gov.si

S 1. julijem 2019, je objavljeno novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI, ki na enem mestu združuje predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot. Spletno mesto GOV.SI, dostopno na naslovu www.gov.si, na prenovljen in uporabniku prijaznejši način na enem mestu zagotavlja vsebine organov državne uprave.

Arhiv: Podpisan Sporazum o medsebojnem sodelovanju med DIHT, GZS in AHK Slovenija

Sporazum predstavlja temelj za tesnejše sodelovanje med slovenskimi in nemškimi gospodarskimi zbornicami in tako pomaga slovenskim podjetjem pri iskanju novih poslovnih možnosti s 3,6 milijona nemških podjetij.

Arhiv: Znižanje zalog ter koledarski učinek znižala gospodarsko rast na 3,2 %

Sezonsko prilagojena rast v prvem četrtletju 2019 je pri 3,7 % ostala na podobnih ravneh kot v predhodnem četrtletju ter podaja boljšo sliko o tekoči gospodarski dinamiki. Ta rast je bila nižja od naših pričakovanj (4,0 %), kar je predvsem posledica znižanja zalog pri podjetjih ter negotovosti v mednarodnem poslovnem okolju. Rast potrošnje bi lahko bila v drugem četrtletju 2019 nekoliko nižja, predvsem zaradi slabšega vremena, kar naj bi del rasti preneslo v drugo polletje 2019. Ohranjamo oceno o najverjetnejši gospodarski rasti v razponu med 3 in 3,5 % v 2019.

Arhiv: Nevarnosti dviga minimalne plače

V dejavnostih z nizko dodano vrednostjo in regijah z nizkimi plačami bodo spremembe v naslednjem letu neugodne za gospodarstvo.

Arhiv: Uporaba zrcalnih oznak pri razvrščanju odpadkov

Odpadki, opredeljeni kot odpadki z zrcalnimi oznakami, se štejejo za nevarne odpadke, dokler niso njihove nevarne lastnosti ovrednotene.

Arhiv: Razbremenitev regresa za letni dopust

V Uradnem listu RS št. 28/2019 z dne 3. 5. 2019 so objavljene spremembe Zakona o dohodnini (ZDoh) in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ), ki omogočajo razbremenitev izplačila regresa za letni dopust od plačila dohodnine in socialnih prispevkov v višini 100 % povprečne bruto plače. Obenem določajo tudi postopek vračila že izračunane in odmerjene akontacije dohodnine v letu 2019 v primerih, ko so delodajalci regrese že izplačali.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.