Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Olajšave R&R: četrto mnenje je samo prvi korak

inančna uprava RS (FURS) je pred nekaj meseci pričela s sistematičnim, vendar po naših informacij dokaj formalističnim nadzorom nad upravičenci do olajšave za razvoj in raziskave (R&R). Lestvico je postavila tako visoko, da z nadaljevanjem svoje R&R dejavnosti tvegajo kazni tudi takšna slovenska podjetja, ki so sicer paradni konji na področju razvoja in raziskav.

Arhiv: Sporazum CETA je koristen

Sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU. Na GZS podpiramo sklepanje meddržavnih sporazumov, ki zmanjšujejo ovire za mednarodno trgovanje in investicije, seveda ob pogoju, da se spoštuje konkurenčno pravo in ne zmanjšuje evropskih zdravstvenih, okoljskih, varnostnih in drugih standardov.

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije v Sloveniji

Brdo pri Kranju, 21. september 2016 – Bodo letošnje vrhunske inovacije prepričale vlado, da mora podpirati razvoj v podjetjih? Bodo pomenile navdih za mlade znanstvenike, da lahko v industriji uresničijo svoje talente? V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 14. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 14 zlatih, 21 srebrnih in 5 bronastih priznanj je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 182 inovacij in 768 inovatorjev.

Arhiv: Novosti Zakona o trošarinah (ZTro-1), seminar

Seminar Novosti Zakona o trošarinah (ZTro-1) je namenjen vsem, ki se v okviru svoje dejavnosti ukvarjate s trošarinskimi izdelki (alkoholom in alkoholnimi pijačami, tobačnimi izdelki, energenti in električno energijo) in se želite seznaniti s pomembnimi spremembami.

Arhiv: Konferenca REC 2016

3. konferenca Sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov » Kako do reciklažnih ciljev 2020? « dne 13. in 14. oktober 2016 , Kongresni center, Rogaška Slatina.

Arhiv: Dan inovativnosti 2016

Na konferenci bomo govorili o programih EU, ki nudijo finančno podporo za raziskave in inovacije do leta 2020 ter na kakšen način lahko te programe podjetja izkoristijo za svoje razvoje strategije.Organizirali bomo individualne sestanke med raziskovalci in podjetji. Že 14. bomo podelili priznanja najboljšim inovacijam na nacionalni ravni.

Arhiv: Raziskave in razvoj? Država na račun podjetij dodatno polni proračun!

Retroaktivni pregledi podjetij, s katerimi se preverja njihova upravičenost do davčne olajšave za raziskave in razvoj do leta 2012 nazaj, so nezakoniti in neupravičeni. Finančna uprava v zadnjih mesecih preverja upravičenost številnih slovenskih podjetij do uveljavljanja davčne olajšave za raziskave in razvoj, in to od leta 2012 naprej. Pri tem upošteva kot merilo, da šteje kot raziskava in razvoj le tista dejavnost, v kateri je prisoten element novosti in razreševanja znanstvene oz. tehnološke nejasnosti v svetovnem merilu.

Arhiv: Tudi v juniju se je nadaljevala rast porabe električne energije v industriji

V juniju se je nadaljevala skromna rast porabe električne energije v industriji, ki je znašala 1,4% glede na enako obdobje lani (maja smo beležili 1,2% rast). Pri neposrednih uporabnikih pa smo junija beležili 3,1% padec porabe, medtem ko je maja je znašal 4,9%.

Arhiv: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgu finančnih instrumentov

S predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgu finančnih instrumentov se prilagaja domača zakonodaja Uredbi (EU) št. 596/2014 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. aprila 2014 o zlorabi trga (uredba o zlorabi trga) ter razveljavitvi Direktive 2003/6/ES Evropskega parlamenta in Sveta ter direktiv Komisije 2003/124/ES, 2003/125/ES in 2004/72/ES (v nadaljnjem besedilu: Uredba 596/2014/EU).

Arhiv: Zakon o trošarinah

V Uradnem listu RS številka 47/2016 je bil 1. 7. 2016 objavljen nov Zakon o trošarinah (v nadaljevanju ZTro-1), ki prinaša posodobitve in vsebinsko prenovo obstoječe zakonodaje na področju trošarin. Zakon se začne uporabljati 1. avgusta 2016, ko se bo prenehal uporabljati Zakon o trošarinah (Uradni list RS, št. 97/10 – uradno prečiščeno besedilo, 48/12, 109/12, 32/14; v nadaljevanju ZTro), ki se s spremembami in dopolnitvami uporablja od 1. 7. 1999.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.