Združenje za tekstilno, oblačilno in usnjarsko predelovalno industrijo

Novice


Arhiv: Združenje je vključeno v mednarodni raziskovalni projekt CORNET

Združenje za tekstilno, oblačilno ter usnjarsko predelovalno industrijo pri Gospodarski zbornici Slovenije bo sodelovalo v Mednarodnem raziskovalnem projektu z naslovom Zmanjšanje porabe sveže vode v industriji s ponovno uporabo (recikliranjem) odpadnih voda, očiščenih z naprednim oksidacijskim postopkom. Projekt z oznako AOP4WATER, ki poteka v okviru mednarodnih raziskovalnih projektov za industrijska združenja CORNET, bo trajal od 1. januarja 2011 do 31. decembra 2012. Od 13 ustreznih prijav na mednarodni ravni je bil slovenski projekt ocenjen kot drugi najboljši.

Za slovenski del raziskav ima naše združenje dva partnerja, in sicer Univerzo v Ljubljani – Fakulteto za gradbeništvo ter Inštitut za vode. Analizo bomo izvajali na odpadnih vodah slovenskih tekstilnih podjetij. Partnerji v projektu iz drugih držav so iz Nemčije, Češke ter Belgije.

Cilj projekta AOP4WATER je zagotavljanje novih virov vode za potrebe industrije z visoko porabo vode (npr. tekstilna in papirna industrija) s ponovno uporabo (recikliranjem) očiščenih odpadnih voda iz papirne in tekstilne industrije ter očiščenih komunalnih odpadnih voda v proizvodnem procesu. Ključ do ponovne uporabe vode je izboljšana učinkovitost čiščenja odpadnih voda s pomočjo naprednih oksidacijskih postopkov (AOP) in optimiziranega biološkega čiščenja za zagotovitev optimalne kakovosti očiščene vode ter s tem omogočiti ponovno uporabo očiščene vode v proizvodnem procesu.

Partnerji:

Fotogalerija