Zapri

Arhiv: Za varnost na delovnem mestu sta odgovorna delavec in delodajalec

Na Mednarodni konferenci pod naslovom "Tveganje na delovnem mestu? NE, HVALA" smo v četrtek, 20. oktobra 2016 na GZS gostili slovenske in tuje strokovnjake s področij delovnega prava, varnosti in tveganja na delovnem mestu, razvijanja spletnih interaktivnih orodij za izdelavo ocene tveganja, delovnih inšpekcij, ... Udeležencem - MMS podjetjem ter institucijam - so s pomočjo bogatih izkušenj in znanj, zabeleženih škodnih primerov ob delovnih nezgodah, kršitvah v trgovini, predstavitvijo modernih pripomočkov na področju varnosti in zdravja pri delu, utemeljevali nujno potrebo po širšem zavedanju pomena zdravja in varnosti sebe in zaposlenih. Svoje ugotovitve in usmeritve so podkrepili z naslednjimi izjavami:

  •  Slovenija je med članicami EU na zadnjem mestu po številu samostojno izdelanih ocen tveganja (7%), na zahodu je ravno obratno.
  • Poznavanje varnosti in tveganja pri delu dolgoročno prinaša podjetju prihranke.
  • Drži, da na eni strani potrebujemo dokument z oceno tveganja na delovnem mestu, še posebej pa potrebujemo zdrave, zadovoljne in motivirane sodelavce.
  • Sredstva, vložena v zdrava in varna delovna mesta se povrnejo v razmerju 2,5 – 4,8 krat.
  • S samostojno izdelano oceno tveganja z uporabo orodij OiRA v malih in mikro podjetij znaša potencialni prihranek ne letni ravni 1,5 mio EUR.
  • Kaže se potreba po razvoju orodja OiRA za nove dejavnosti (skladiščnik, …)
  • Prepogosto pozabljamo, da sta tako delavec in delodajalec odgovorna za zagotavljanje varnosti na delovnem mestu.
  • Inšpekcija ugotavlja nepravilnosti pri vsakem tretjem nadzoru trgovin, pri tem pa je stanje nespremenjeno že 15 let. Najpogostejše so:

-          Pri usposabljanju delavcev za varno delo; tudi premalo praktičnih izobraževanje

-          Pri izjavah o varnosti z oceno tveganja; ne izvajaje se revizije, ni opredeljene odgovornosti, delavci niso vključeni v ocenjevanje tveganj in jih ne poznajo, ipd

 V zgled drugim podjetjem sta predstavnika Johnson&Johnson d.o.o. ter Lotrič Meroslovje d.o.o. predstavila njuna načrta za promocijo zdravja, ki sta zmagala na natečaju Pomladni veter.

Fotogalerija