SKUPAJ-gradniki zdravja

Arhiv: Za varnost na delovnem mestu sta odgovorna delavec in delodajalec

Arhiv: Za varnost na delovnem mestu sta odgovorna delavec in delodajalec

Na Mednarodni konferenci pod naslovom "Tveganje na delovnem mestu? NE, HVALA" smo v četrtek, 20. oktobra 2016 na GZS gostili slovenske in tuje strokovnjake s področij delovnega prava, varnosti in tveganja na delovnem mestu, razvijanja spletnih interaktivnih orodij za izdelavo ocene tveganja, delovnih inšpekcij, ... Udeležencem - MMS podjetjem ter institucijam - so s pomočjo bogatih izkušenj in znanj, zabeleženih škodnih primerov ob delovnih nezgodah, kršitvah v trgovini, predstavitvijo modernih pripomočkov na področju varnosti in zdravja pri delu, utemeljevali nujno potrebo po širšem zavedanju pomena zdravja in varnosti sebe in zaposlenih.

Arhiv: Moč razuma in integritete – pot do boljšega zdravja zaposlenih

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije, ki neprekinjeno, transparentno in uspešno deluje že 66 let ter se lahko pohvali z najdaljšim stažem sklepanja kolektivnih pogodb v Sloveniji, je 7. oktobra 2016 (na svetovni dan dostojnega dela) v Central hotelu v Ljubljani organiziral že 34. tradicionalni posvet - Žužkovi dnevi. Osrednji temi strokovnega posveta sta bili poklicne bolezni in zdravo delovno okolje.

Arhiv: Lotrič d.o.o.- najboljše sodelovanje z delavci pri uresničevanju načrta promocije zdravja na delovnem mestu

Partnerski konzorcij projekta »SKUPAJ – gradniki zdravja« je razpisal natečaj za nagrado »Pomladni veter – varnost in zdravje je naša skupna skrb in zaveza«. Najboljši načrt promocije zdravja na delovnem mestu, z vidika vključenosti delavcev je imelo po mnenju strokovne žirije podjetje: Lotrič Meroslovje, d.o.o.. Nagrado za delavce, v znesku 300,00 € bruto, v obliki vrednostnega bona Sava hotels in resorts, je podelil Sindikat obrti in podjetništva Slovenije na 34. strokovnem posvetu SOPS, imenovanem Žužkovi dnevi. Za najboljšo prakso sodelovanja delodajalca ter zaposlenih podjetju Lotrič Meroslovje, d.o.o. iskreno čestitamo. Hkrati si želimo več tako uspešnih zgodb, saj vemo, da je sodelovanje na področju zdravja in varnosti na delovnem mestu, pa tudi nasploh sodelovanje med zaposlenimi in delodajalcem tista komponenta, ki nedvomno vpliva na uspeh podjetja.

Arhiv: Preprečimo konflikte, namesto da zdravimo skrhane odnose

V torek, 27. septembra 2016 smo na Drugem medinstitucionalnem srečanju gostili tudi Varuhinjo človekovih pravic, Vlasto Nussdorfer

Arhiv: Promocija varnih delovnih mest na Cipru

Sredi septembra smo predstavniki partnerjev v projektu »SKUPAJ – gradniki zdravja« opravili študijski obisk Cipra, ki so ga za nas pripravili na tamkajšnjem Inšpektoratu za delo v Nikoziji. Pridružili so se še predstavnik Ciprske gospodarske zbornice, Ciprskega združenja za varnost in zdravje pri delu ter razvijalec orodja OiRA. Predstavili so nam področja njihovih zadolžitev in kompetenc ter aktivnosti za večjo varnost delovnih mest.

Arhiv: Orodje OiRA za brezplačno izdelavo ocene tveganja s spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v mesnicah in klavnicah

V okviru projekta SKUPAJ-gradniki zdravja smo izdelali novo spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v mesnicah in klavnicah. OiRA je brezplačno in preprosto spletno orodje za ocenjevanje tveganja na področju varnosti in zdravja pri delu. Orodje OiRA omogoča identifikacijo tveganj, njihovo ocenjevanje ter določitev ukrepov za odpravo ali zmanjšanje tveganj. Mikro in majhnim delodajalcem omogoča, da na relativno preprost način ocenijo tveganje v svojem podjetju, saj je to pomemben prvi korak za preprečevanje nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Novo orodje OiRA je bilo pripravljeno v sodelovanju GZS-Podjetniško trgovske zbornice, Sindikata obrti in podjetništva ter Sindikata delavcev trgovine Slovenije.

Arhiv: Brezplačno usposabljanje delodajalcev za delo s spletnim orodjem za ocenjevanje tveganja OiRA

Ocenjevanje tveganja je pomemben prvi korak pri preprečevanju nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Naučite se oceniti tveganja s pomočjo spletnega orodja OiRA, na eni od brezplačnih praktičnih delavnic, ki jih organizira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Na delavnici boste dobili vpogled v postopek ocenjevanja tveganja. Kasneje se boste lažje odločili, da opravite dodatno usposabljanje in namesto zunanjih strokovnih služb sami prevzamete vodenje nalog zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu v svojem podjetju, s čemer si lahko dodatno znižate stroške poslovanja.

Arhiv: Izdelani sta dve novi orodji OiRA

Mali trgovci in peki lahko prihranite pri izdelavi ocene tveganja na delovnem mestu.

Arhiv: Študijski obisk v Avstriji

Predstavniki partnerjev v projektu »SKUPAJ – gradniki zdravja« so 13.7.2016 obiskali Allgemeine Unfallversicherungsanstalt (AUVA) na Dunaju in se seznanili z avstrijskim sistemom socialne varnosti. Predstavniki AUVA so predstavili številne aktivnosti, ki jih izvajajo, v sodelovanju s pristojnim ministrstvom in socialnimi partnerji, za zagotavljanje zdravih delovnih mest pri vseh starostih.

Arhiv: Kako prihraniti pri izdelavi ocene tveganja in načrta promocije zdravja

V torek, 17. maja 2016 se je v organizaciji GZS-PTZ odvil še en dogodek v sklopu projektnih delavnic. Čeprav mora delodajalec poskrbeti za varno in zdravo delovno okolje, je pomembno, da so vsi zaposleni vključeni, saj učinkovitost zaposlenih temelji na kulturi zdravja. Zdravi zaposleni so učinkovitejši in bolj motivirani pri delu, hkrati pa lahko ukrepi za zagotavljanje zdravih delovnih mest predstavljajo prihranek pri poslovanju podjetij. V okviru 7. podjetniškega klepeta so izkušene predavateljice udeležencem predstavile sodobna IT orodja s katerimi lahko podjetniki sami izdelajo oceno tveganja in načrt promocije zdravja na delovnem mestu. Pridobili so koristne napotke, da bodo promocijo zdravja ustrezno upoštevali kot davčno priznan strošek poslovanja v podjetjih. Pridobljene informacije jim bodo pomoč pri urejanju zdravega delovnega okolja in poslovanje skladno s predpisi.