Prihodnost industrije hrane in pijač je v digitalizaciji, je osrednje sporočilo dogodka, ki je ob zaključku mednarodnega projekta S3FOOD potekal v Bruslju 7. septembra 2022. Senzorski sistemi, digitalne platforme in umetna inteligenca so pomoč pri boljši učinkovitosti in trajnosti. S projekti v okviru partnerstva Smart Sensors 4 Agri-food se lahko sofinancirajo konkretne rešitve, nastale na podlagi potreb živilske industrije.
Predstavljenih je bilo devet konkretnih inovativnih digitalnih rešitev za živilsko industrijo v izvedbeni fazi, ki so bile financirane preko vavčerskega sistema v okviru triletnega projekta S3FOOD: - Blockchain tehnologija, ki preko profila DNK omogoča popolno sledljivost od oljčnega nasada do prodajne police - Prenosni masni spektrometer SPOTDETECT, povezan z oblačno platformo, ki omogoča analizo vzorca na samem mestu pridelave (npr. mleka pred samo oddajo ali paradižnika v rastlinjaku) - Uporaba strojnega vida in umetne intelligence pri prilagajanju procesa peke piškotov - Digitalna transformacija proizvodnje vina s senzorji na sodih za merjenje parametrov brez vzorčenja vina - IoT rešitve za spremljanje fermentacije brez vzorčenja v proizvodnji piva - Digitalna platforma za spremljanje parametrov in optimizacijo celotne oskrbne verige - Senzorji, nove digitalne platforme in energijski know how za potrebe agroživilstva - Izboljšanje učinkovitosti pakiranja s pomočjo digitalizacije - Robotizacija v pekarstvu
Za več informacij o dogodku in prezentacije se obrnite na Barbaro Rupnik (barbara.rupnik@gzs.si).