Zapri

Vabilo mentorjem in strokovnjakom za sodelovanje v NATO pospeševalniku DIANA

Na začetku leta 2023 je začel delovati Natov pospeševalnik inovacij (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA), katerega osnovni namen je vzpodbujati nastajanje novih tehnologij in zagotavljati ustrezno podporo pri iskanju novih rešitev za kritične obrambne in varnostne izzive. Glavni cilj je vzpodbujanje k inovativnostim v najširšem mogočem spektru, torej k takim, ki se najpogosteje pojavljajo na komercialnih trgih ter bi lahko bile uporabne tudi za obrambno-varnostne namene, za tako imenovano dvojno rabo.

Junija je bil objavljen razpis za inovatorje, ki bodo že v naslednjem letu začeli delo na idejnih projektih. DIANA se je v letu 2023 osredotočila na tri ključna področja: varno delitev informacij (Secure information sharing), zaznavanje in nadzor (Sensing and surveillance) in energetska odpornost (Energy resilience). V Sloveniji so bili izbrani štirje laboratoriji v treh testnih centre, ki so namenjeni za preizkušanje, vrednotenje in potrjevanje novih konceptov ter tehnologij. Trenutno pa DIANA vabi mentorje in strokovnjake, ki bodo svetovali in pomagali inovatorjem, ki so bili izbrani na julijskem razpisu.

Slovenske podjetnike in predstavnike industrije, ustanovitelje start-upov (zagonskih podjetij) in strokovnjake, akademske raziskovalce in investitorje vabimo, da se prijavijo na omenjeno vabilo. V dopisu najdete podrobnejše opise iskanih vlog, ki jih iščejo.

Več informacij najdete na spletni strani: https://www.diana.nato.int/.

Prijave se zbirajo do srede, 13. decembra 2023 (do 18. ure).

Fotogalerija