Zapri

WBL Accelerator


Kontakt:


Željka Kelkedi
T: 0038615898104
E: zeljka.kelkedi@gzs.si

Akronim projekta WBL Accelerator
Ime projekta Pospeševanje rezultatov in kakovosti praktičnega usposabljanja z delom s poslovno usmerjenim programom usposabljanja za odgovorne za PUD in vajeništvo v podjetjih
Logotip
Opis projekta Praktično usposabljanje z delom (PUD) je ključni element poklicnega izobraževanja in usposabljanja (PIU) v Evropi, vendar izobraževalne ustanove in podjetja uporabljajo zelo različne koncepte in terminologijo. Za spodbujanje sodelovanja med izobraževanjem in podjetji je potreben most, ki bi gradil učinkovite povezave med poklicnimi šolami in podjetji. Projektna skupina si prizadeva posredovati pri procesu tako, da bi pomagala različnim akterjem »govoriti skupni jezik« s pretvarjanjem izobraževalnih jezikov ECVET, EQF in Co v bolj praktičen jezik, ki je pomemben za vsakodnevne postopke v podjetjih s PUD programom.

Partnerstvo je začelo s takšnimi prizadevanji že v prejšnjem projektu, ki je bil leta 2018 nagrajen z najboljšo prakso v Avstriji: www.ecvet-goes-business.eu

Naša ciljna skupina vključuje vsakogar, ki je odgovoren za procese PUD/vajeništvo v podjetjih, pri tem imamo v mislih predvsem mentorje. Poleg tega so naša ciljna skupina tudi: kadroviki, področni vodje, sindikalisti, delovodje, lastniki podjetij in še več. Te osebe so vajencem in pripravnikom mentorji ter predstavljajo povezavo med podjetjem in učencem. Težava je v tem, da je usposabljanje teh oseb za to ključno vlogo na nacionalni in mednarodni ravni tako vsebinsko kot po obsegu zelo različno. V nekaterih državah obstajajo obvezna usposabljanja, v drugih ne. Kako lahko na evropski ravni zagotovimo podobno izkušnjo praktičnega usposabljanja z delom za udeležence poklicnega izobraževanja? Evropska komisija ponuja številna orodja za preglednost, ki povečujejo prenosljivost priznavanja kompetenc in spretnosti, vendar jih večinoma uporabljajo izobraževalne ustanove, v večini podjetij pa še niso zaživela.

Glavni cilj projektne skupine WBL Accelerator je tako izboljšanje kakovosti praktičnega usposabljanja z delom v poklicnem izobraževanju in usposabljanju v Evropi s pomočjo programa, ki bo pripravljen za odgovorne za PUD-izobraževanje v podjetjih. Da bi to dosegli, bo partnerstvo razvilo naslednje izdelke:

1. Pilotni raziskovalni program
Partnerstvo je uvedlo nacionalne fokusne skupine v Avstriji, Nemčiji, na Irskem, Malti, v Sloveniji in Španiji, da bi izvedelo več o potrebah in zahtevah naše ciljne skupine. Z vključevanjem 144 kadrovikov, menedžerjev, delovodij, sindikalistov in drugih oseb, ki so odgovorne za organizacijo in izvajanje praktičnega usposabljanja na delovnem mestu v svojih podjetjih, so bili v vsaki državi pregledani in analizirani postopki praktičnega usposabljanja z delom. Rezultati so združeni v nadnacionalnem poročilu v angleščini in povzetkih, ki so na voljo v vseh partnerskih jezikih.

2. Usposabljanje mentorjev za PUD in vajeništvo
Vemo, da je čas za našo ciljno skupino bistvenega pomena, saj večinoma opravljajo obveznosti, povezane z PUD, poleg rednega dela. S tem v mislih bomo razvili program usposabljanja, ki bo združeval tako delavnice kot spletne vsebine za samostojno učenje. Prve so odlična priložnost mreženja, saj udeležencem omogočajo, da srečajo druge, ki se soočajo s podobnimi izzivi, medtem ko imajo slednje prednost, da so dostopne kadarkoli in kjerkoli za vsakogar, ki se želi naučiti več o usposabljanju na delovnem mestu. Naš glavni cilj je biti praktičen, enostaven in relevanten za našo ciljno skupino, zato so vse naše vsebine oblikovane na način, da so razdeljene v krajše učne enote, ki se jih lahko osvoji tako posamezno kot v celoti. Na splošno bo WBL Accelerator Training Programme zajemal 80-100 učnih ur in bo prejel 3 točke ECVET. Tečaj usposabljanja bo preizkušen v okviru transnacionalnega učenja, poučevanja in usposabljanja ter v 6 nacionalnih pilotnih fazah z neposredno ciljno skupino.

3. Priročnik praktičnega usposabljanja z delom za odgovorne v podjetjih
Poleg tečaja usposabljanja bo objavljen tudi samostojni priročnik. Zajemal bo podobne teme kot tečaj in bo izdan kot broširana revija z ISSN številko, hkrati pa bo brezplačno na voljo tudi kot spletna revija na tej spletni strani. Vseboval bo zanimive članke, študije primerov in praktično gradivo.
Povezava https://www.wblaccelerator.eu/sl/
Trajanje 1.10.2018-31.1.2021
Program Erasmus+, KA2