Novice


Digitalizacija je nacionalna prioriteta na poti k digitalni in zeleni Sloveniji

Foto: Žan Kolman, UKOM

Slovenija na področju digitalizacije zaostaja za večino evropskih držav, zato so se predstavniki slovenske znanstvene, digitalne in podjetniške skupnosti izpostavili pomen vzpostavitve nove vladne službe, ki bo zadolžena za digitalno preobrazbo Republike Slovenije. Na novinarski konferenci z naslovom Nujni prvi korak k digitalni in zeleni Sloveniji so izpostavili, da tako pomembna odločitev ne sme postati talka dnevno političnih iger ter da da država potrebuje sposobnega in povezovalnega ministra za področje digitalizacije.

Člani Strateškega sveta za digitalizacijo mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica, AmCham Slovenija, dr. Mark Pleško, predsednik Inženirske akademije Slovenije ter soustanovitelj in direktor Cosylab, mag. Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto, Marko Grobelnik, slovenski glasnik digitalne tehnologije, Igor Zorko, predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije in direktor ZZI so skupaj z Žigo Vavpotičem, podjetnikom in bivšim predsednikom uprave Outfit7 ter dr. Juretom Leskovcem, rednim profesorjem za računalništva na Univerzi Stanford, poslance enotno pozvali, naj potrdijo imenovanje novega ministra Marka Borisa Andrijaniča

Sogovorniki so se strinjali, da je digitalna preobrazba za Slovenijo nujna in da je treba ukrepe, ki jih je pripravil Strateški svet za digitalizacijo, čim prej implementirati, saj bo le to prineslo rezultate.

"V Strateškem svetu za digitalizacijo je ogromno uspešnih in pametnih ljudi. Vsak izmed njih je s svojim znanjem iz svojega okolja prinesel ogromno predlogov. Podpiramo Andrijaniča za funkcijo ministra, saj je človek ki posluša, povezuje in spodbuja k debati," je dejal predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije, direktor ZZI Igor Zorko

Z digitalno preobrazbo do boljše kakovosti življenja

Ajša Vodnik, članica strateškega sveta in generalna direktorica AmCham Slovenija, je uvodoma povedala, da Slovenija kot družbe in kot država zaostaja za drugimi državami, zato je želja strateškega sveta in tudi predsednika Andrijaniča, da se prebijemo med najboljše. »Prepričani smo, da nam to lahko uspe in prav zato smo pripravili 40 prvih ukrepov, ki so tisti ukrepi, ki jih moramo po našem mnenju čim prej uvesti, če želimo doseči preobrazbo,« je povedala in dodala, da je glavni namen te preobrazbe predvsem dvig kakovosti življenja za vse državljanke in državljane, boljše gospodarsko okolje, manj birokracije in boljša zdravstvena oskrba.

Dr. Mark Pleško, ustanovitelj in direktor družbe Cosylab, je prepričan, da je prav digitalizacija področje, kjer lahko Slovenci stopimo skupaj: »Imamo veliko tem, kjer lahko pride do političnega konflikta, vendar menim, da digitalizacija ne bi smela biti ena izmed njih. Digitalizacija je kot šport. Tukaj bi Slovenci morali stopiti skupaj in zmagati skupaj,« je prepričan Pleško. Imenovanje ministra za digitalizacijo vidi kot priložnost, da vseh 40 ukrepov, ki so že pripravljeni, tudi realiziramo.

Digitalizacija kot nacionalna prioriteta

»V tem trenutku je treba zelo jasno sporočiti, da digitalizacija ni stvar desne ali leve politike. Digitalizacija mora biti nacionalna prioriteta in mora biti stvar konsenza. Naš poziv je, da si politika tukaj ne išče političnih točk in da gremo enotno naprej po tej poti,« je povedal član strateškega sveta in župan občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni. Ob tem je poudaril še, da verjame, da je Mark Boris Andrijanič trenutno najboljši kandidat za mesto ministra, predvsem zaradi njegovih bogatih mednarodnih izkušenj in povezovalnosti. »To, vsaj kar se tiče strateškega sveta, ni politični projekt, to je projekt za preboj Slovenije,« je sklenil.

Edinstvena priložnost za Slovenijo

Dr. Marko Grobelnik, raziskovalec na področju umetne inteligence z Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, je dejal, da: "Tako pomembna tema, kot je digitalizacija, ne sme postati predmet prerekanj, ker na ta način rešitve in ukrepe prelagamo v nedogled." Temu so pritrdili tudi uspešen podjetnik Žiga Vavpotič, Igor Zorko, direktor razvojnega podjetja na področju informatike in član Gospodarske zbornice Slovenije ter dr. Jure Leskovec, redni profesor računalništva na Univerzi Stanford. Jure Leskovec je ob tem še izpostavil, da se mora digitalizacija prepoznati kot »skupna, povezovalna točka, ki je pomembna za prihodnost Slovenije.« Vsi so izrazili podporo kandidatu za ministra Marku Borisu Andrijaniču in poudarili, da je pred Slovenijo edinstvena priložnost, da presežemo razlike in skupaj sodelujemo pri tem pomembnem projektu.

 

Fotogalerija