Novice


Danes je zaživela spletna stran projekta European Software Skills Alliance (ESSA)



 
 

V zadnjih letih so postale digitalne veščine zelo pomembne za velika podjetja in MSP, IKT strokovnjake ter delovno silo, ki šele vstopa na EU trg dela. Trenutno zaznavamo veliko vrzel med tem, kakšne spretnosti potrebuje trg in kaj lahko ponudi delovna sila iz držav EU. Ta vrzel je najbolj očitna na področju razvoja programske opreme.

The European Software Skills Alliance (ESSA), ki se je začela decembra 2020, je bila ustanovljena z namenom, da podpre EU sektor programske opreme. S pomočjo trdnega okvira bo mogoče izobraževati in usposabljati posameznike za tiste profile s področja programske opreme, po katerih bo v prihodnje vladalo največ povpraševanja. Koristi bo imel digitalni ekosistem in družba kot celota.

Projekt ESSA predlaga tržno usmerjen pristop k razvoju veščin s področja programske opreme.

Kakšne profile, kompetence in veščine potrebujemo?

 

Evropa in vsi akterji na področju programske opreme potrebujejo učinkovito strategijo za spopadanje z naraščajočim povpraševanjem po strokovnjakih - The European Software Skills Alliance (ESSA) prinaša rešitev.


Cilji projekta so, da se v Evropi premostijo vrzeli pri veščinah s področja programske opreme in da se na tem področju v EU pospeši poklicno usposabljanje, nadgrajevanje že pridobljenega znanja in prekvalificiranje delovne sile. Tako bo projekt zagotovil, da bodo trenutne in prihodnje veščine ter strokovne potrebe sektorja programske opreme zadovoljene. Na kakšen način? Z ustvarjanjem praktičnih orodij za zadovoljitev povpraševanja po veščinah v Evropi:

·        Strategija za veščine s področja programske opreme, ki izhaja iz tržno usmerjene analize potreb. Podan bo nov pristop, ki bo s konkretnimi in izvedljivimi ukrepi zapolnil vrzel med veščinami in profili.

·        Učni načrti za poklicno izobraževanje in usposabljanje, programi usposabljanja in gradiva. Učne priložnosti, ki bodo podprte s prakso, bodo posebej nagovarjale znane vrzeli v veščinah in profilih razvijalcev, strokovnjakov za DevOps, načrtovalcev rešitev, tehničnih specialistov in preizkuševalcev programske opreme.

·        Skupnost ljudi z veščinami s področja programske opreme bo prostor, kjer bomo vsi verjeli, da smo akterji sprememb, da delimo znanje in rezultate raziskav. S tem se bomo skupaj zavzemali za te veščine in visoko strokovnost.


Dober glas naj seže…

Usposabljanje, nadgrajevanje že pridobljenega znanja in prekvalificiranje EU delovne sile s področja programske opreme je ključno za spopadanje s sedanjimi in prihodnjimi izzivi digitalne dobe. Če želite izvedeti več o ESSA, obiščite spletno stran www.softwareskills.eu in nam pomagajte, da bo projekt pridobil širše občinstvo.

Projekt ESSA je aktiven tudi na socialnih medijih. Spremljajte nas na LinkedInu in Twitterju, da vidite kaj imamo v načrtu.

Projektni konzorcij

European Software Skills Alliance (2020-2024) financira Evropska komisija v okviru programa Erasmus +.

Partnerji na projektu

Adecco Formazione, AICA, AKMI, AMETIC, ASIIN Consult GmbH, BCS Koolitus, Budapest University of Technology and Economics, Codecool, DIGITALEUROPE, Digital Technology Skills Limited, Global Knowledge, Global Knowledge, Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje za informatiko in telekomunikacije, Hellenic Open University, HU University of Applied Sciences Utrecht, Irish Computer Society, IVSZ, Modis Consulting, UNINFO, University of Ljubljana, in Warsaw School of Computer Science.

Pridruženi partnerji

Amazon Web Services, European Schoolnet, General Assembly, IT Professionalism Europe in NVIDIA Deep Learning Institute.

Fotogalerija