Novice


ESSA knjižica: 12 idej za spopadanje s pomanjkanjem strokovnjakov iz področja programske opreme


Pred kratkim je ESSA izdala Evropsko strategijo veščin s področja programskega inženirstva (the European Software Skills Strategy). Njen namen je zmanjšati vrzel med povpraševanjem po strokovnjakih s tega področja in dejansko ponudbo teh spretnosti na trgu dela. 

Preberite si tudi e-knjižico, ki vsebuje primere dobrih praks na področju spopadanja s pomanjkanjem strokovnjakov v sektorju programske opreme.

Knjižica predstavlja zbirko 12 primerov dobrih praks iz resničnega sveta, ki bodo pomagali prenesti ESSA strategijo veščin s področja programskega inženirstva v konkretna dejanja. 
Namen te knjižice je tudi prispevek k oblikovanju izobraževalnih programov in programov usposabljanja, ki bodo pripomogli k izpopolnjevanju, izboljšanju in prekvalifikaciji posameznikov v poklicne vloge programskega inženirstva, za katere na trgu dela vlada veliko povpraševanje. 

Knjižica vsebuje tudi dva primera dobre prakse iz Slovenije, in sicer:

  • Podjetje Zemanta: Podjetje redno posodablja znanja, kompetence in veščine svojih zaposlenih ter podpira karierne cilje zaposlenih s ponujanjem zahtevnih projektov, z delom v tesno povezani ekipi in spodbujanjem nenehnega strokovnega razvoja.
  • Univerza v Ljubljani: Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani vodi Akademijo FRI, ki ponuja izvenšolske tečaje za usposabljanje posameznikov, podjetij ali srednjih šol v programskih veščinah.

Vabljeni k branju celotnega dokumenta TUKAJ. 



Fotogalerija