Novice


Nujen bo velik preskok v inovativnosti



dr. Echard Störmer 

Uvedba zelenih in digitalnih tehnologij je odvisna od ustreznih gospodarskih, družbenih in političnih pogojev. Če želimo Evropi zagotoviti trajnostno, pravično in konkurenčno prihodnost, je nujna izbira prave smeri. 


S pomočjo digitalnih rešitev lahko močno zmanjšamo emisije toplogrednih plinov, hkrati pa lahko te dodatno obremenijo okolje. Skupno raziskovalno središče o znanosti za politiko pri Evropski komisiji je 29. junija objavilo poročilo »Pot v zeleno in digitalno prihodnost«, ki analizira, kako lahko trenutne in prihodnje digitalne tehnologije koristijo Evropski uniji pri doseganju podnebne nevtralnosti v naslednjih desetletjih. Poročilo je podlaga za Sporočilo Evropske komisije »Poročilo o strateškem predvidevanju za leto 2022«.

Eden avtorjev poročila dr. Eckhard Störmer pojasnjuje, da so v njem predstavljene ideje, »kako lahko že zdaj povečamo sinergije in zmanjšamo protislovje med zelenim in digitalnim prehodom. Poročilo vsebuje praktično razumevanje tega, kako lahko prihodnje digitalne tehnologije spodbudijo zeleni prehod. Uvedba zelenih in digitalnih tehnologij je odvisna od ustreznih gospodarskih, družbenih in političnih pogojev. Izbira prave smeri je nujno potrebna, če želimo Evropi zagotoviti trajnostno, pravično in konkurenčno prihodnost«.

Za podnebno nevtralno in digitalno Evropo je treba v naslednjih desetletjih doseči več ciljev na različnih področjih. »Če želimo doseči podnebno nevtralnost do leta 2050, bomo morali narediti velik preskok v inovativnosti ter oblikovati standarde, s katerimi bi zagotovili, »da so zbrani podatki interoperabilni in visoke kakovosti, s pravili zasebnosti bi morali zaščititi končne uporabnike, medtem ko bi kibernetska varnost kot prioriteta zagotovila varnost deljenih podatkov prek različnih tehnologij«.

Več si preberite tukaj >>

Fotogalerija