Novice


Posvet o podatkovnih prostorih - pomembno je sodelovanje in sprotno prilagajanje


 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) je v petek 18. 1. 2024 organiziralo posvet glede izvajanja aktivnosti vzpostavitve podatkovnih prostorov, kot je to opredelila Evropska komisija v Evropski strategiji za podatke. Dogodka se je udeležilo preko 100 udeležencev, na njem pa sta tudi Ines Vlahović in Flavion Fuart predstavila aktivnosti na področju podatkovnih prostorov, ki jih izvajamo v oviru GZS-ZIT in SRIP GoDigital.


 

Zbrane je uvodoma pozdravila državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ki je opozorila na pomen podatkov – enega ključnih elementov digitalnega in zelenega evropskega prehoda. Nato je predstavnik Evropske komisije (EK), Federico Milani iz DG CONNECT, zbranim predstavil stanje s podatkovnimi prostori v EU in mnoge prednosti izmenjave verodostojnih podatkov v poslovanju, znanosti, inovacijah, pri sprejemanju odločitev, optimiranju, sodelovanju in partnerstvu. EK je v strategiji za podatke iz leta 2020 napovedala 10 skupnih podatkovnih prostorov, trenutno jih je 14, od zdravja do kmetijstva, financ, prometa, kulturne dediščine, jezikov itd.



Predstavnica SRIP GoDigital, Ines Vlahović, članica ekspertne skupine za poslovne modele pri Evropskem centru za podporo podatkovnim prostorom (DSSC), je na posvetu med drugim poudarila pomen natančnih predpisov oziroma pravil pri upravljanju podatkovnih prostorov ter vrednost sinergij med podatkovnimi prostori oziroma njihovo zaželeno povezljivost. 


Flavio Fuart pa je poudaril pomen sodelovanja in sprotnega prilagajanja, saj so podatki razdrobljeni, okolje pa se neprestano in hitro spreminja. Predstavil je tudi našo vlogo na dveh projektih financiranih s strani EU: evropskem projektu podatkovnega prostora za veščine in spretnosti ter pomenu upravljanja z njim ter evropskem projektu izdelave načrta za podatkovni prostor za pametne skupnosti v EU. Pripravljalni projekt je bil zaključen oktobra 2023, letos pa GZS-ZIT prehaja v naslednjo fazo sprejemanja in uresničevanja, saj bo skupaj z mednarodnimi partnerji v marcu 2024 objavil razpis za vzpostavitev 10-12 medsektorskih pilotnih projektov na področju podatkovnih prostorov za pametne skupnosti v EU, na katerem bodo lahko sodelovale tudi slovenske občine, skupnosti in podjetja. Pilotni projekti bodo sofinancirani v višini 50% EU sredstev, slovenski projekt pa bo v okviru ukrepa MDP dobil še dodatno sofinanciranje v višini 30% iz Kohezijskega sklada, kar predstavlja veliko spodbudo za prijavo slovenskih konzorcijev.


Ključne značilnosti podatkovnih prostorov so varna infrastruktura za zbiranje, dostop, skupno rabo, obdelavo in uporabo vseh vrst podatkov; jasna in praktična struktura za dostop do podatkov in uporabo vseh vrst podatkov na ustrezen, pregleden, sorazmeren in nediskriminatoren način ter jasni in zaupanja vredni mehanizmi upravljanja podatkov; skladnost z evropskimi pravili in vrednotami, zlasti varstvom osebnih podatkov, zakonodajo o varstvu potrošnikov in konkurenčnim pravom.


Imetniki podatkov obdržijo nadzor nad svojimi podatki, saj lahko odobrijo dostop do določenih osebnih ali neosebnih podatkov ali njihovo izmenjavo.


 

Več informacij o posvetu MDP si lahko preberete TUKAJ >>

 

Več informacij o projektu vzpostavitve podatkovnih prostorov za pametne skupnosti najdete TUKAJ >>

 

Predstavitve iz dogodka:

DIH Agrifood

Načrt evropskega podatkovnega prostora za turizem in izzivi

 

Foto: MDP

 

 

"Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or of the granting authority. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them."

 

 

Fotogalerija

Fotogalerija