Učinkovita, varna in trajnostna preskrba s hrano je eden od ciljev Evropskega zelenega dogovora. Kot kaže nedavna študija projekta Drawdown je zmanjšanje količin odpadne hrane med najpomembnejšimi ukrepi za omejitev dviga globalne temperature. To pomeni, da ima prehranska veriga zelo pomembno vlogo pri zmanjšanju obremenitev okolja. Jo znamo narediti dovolj zeleno in obenem učinkovito?
Zelena prehranska veriga sloni na kratkih preskrbovalnih verigah, preprečuje izgube hrane in zmanjšuje količino odpadne hrane. Uporablja embalažo, ki je v največji možni meri del krožnega gospodarstva in je okolju prijazna. Viški hrane gredo v dobrodelne namene in ne končajo med odpadki.
Povsem jasen in enostaven zapis z veliko izzivov. Jih poznamo? Kako jih rešujemo?
Kemijski inštitut v sodelovanju s Slovenskim združenjem za kakovost in odličnost ter Zbornico kmetijski in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije organizira posvet na temo učinkovitosti zelene prehranske verige. Da bi odgovorili na zastavljena vprašanja, smo povabili strokovnjake iz različnih ustanov, podjetij in organizacij, da prikažejo njihov način reševanja številnih izzivov zelene prehranske verige. Seminar bo potekal v slovenskem jeziku na spletu preko platforme Webex na povezavah, ki so navedene za vsak tematski sklop.
Kemijski inštitut je partner projekta Education and Tools to manage fluxes of resources in the Circular Food Chain (EAT-CIRCULAR), ki ga sofinancira EIT ClimateKIC. Cilj projekta, v katerem poleg Slovenije sodelujejo še Italija, Portugalska in Španija, je pregledati, povezati in izboljšati obstoječe dejavnosti in strategije za zmanjšanje količin odpadne hrane.
Spletni seminar vsebuje:
• Vloga hrane pri reševanju podnebne krize, okolja in revščine
• Strategije, sheme kakovosti in problematika embalaže za hrano
• Dejavnosti in projekti v Sloveniji
• Embalaža za hrano in logistika v vlogi zagotavljanja varnosti in kakovosti živil
• Preprečevanje odpadne hrane ter trajnostno ravnanje s hrano, embalažo in odpadki
• Viški hrane za dobrodelne namene
• Kako učinkovita je lahko zelena prehranska veriga - sinergije med dejavnostmi in partnerji (okrogla miza)
9:00-10:00 Vloga hrane pri reševanju podnebne krize, okolja in revščine
https://ki-si.webex.com/ki-si/j.php?MTID=maafd41faa1a3080dec6590cbdfe1864f
Pozdravne in uvodne besede |
Predstavnik KI |
|
Vloga hrane v skrbi za okolje – izzivi in možnosti |
Marta Klanjšek Gunde |
KI |
Odpadna hrana v Sloveniji (2013-2018) – metodologija zbiranja podatkov |
Tanja Vidic |
SURS |
Vloga bank hrane pri redistribuciji odpadne hrane za zmanjševanje prehranske revščine |
Vesna Leskošek |
UL-FSD |
10:30 – 12:00 Strategije, sheme kakovosti in problematika embalaže za hrano
https://ki-si.webex.com/ki-si/j.php?MTID=m8d9a3da4dfa7263b6ac182cecb58e611
Strategija za manj izgub in odpadne hrane |
Tadeja Kvas Majer |
MKGP |
Sheme kakovosti živil |
Jana Kolenc Muženič |
SIQ |
Embalaža za stik z živili - pomen za zdravje |
Viviana Golja |
NIJZ |
Embalaža za stik s hrano in problemi embalaže za večkratno uporabo |
Diana Gregor Svetec |
UL-NTF |
Okoljski odtis embalaže za hrano in njena vloga pri zmanjševanju odpadne hrane |
Gregor Radonjič |
UM-EPF |
13:00 – 15:00 Dejavnosti in projekti v Sloveniji
Javno naročanje |
Maja Marinček |
MJU |
Zeleno javno naročanje (LIFE IP CARE4CLIMATE) |
Tatjana Orhini Valjavec |
MOP |
Baza ponudnikov hrane in celovit sistem javnega naročanja hrane |
Jana Ramuš |
GZS |
EuroHealthNet |
Mojca Gabrijelčič Blenkuš |
NIJZ |
EATcircular - Circular Food Chain |
Marta Klanjšek Gunde |
KI |
LIFE IP CARE4CLIMATE – Odpadna hrana |
Lara Habič |
MOP |
BioApp (Interreg Italia-Slovenia) - Krožni koncepti izdelave aktivne bioembalaže iz odpadnih surovinskih tokov prehrambne industrije |
Uroš Novak |
KI |
Trajnostna poslovna strateška transformacija slovenskih podjetij 2019-2022 |
Alenka Hren |
SPIRIT Slovenija |