ECOTROPHELIA EUROPE
Evropsko tekmovanje za študente s področja inovacij v živilstvu
Za naziv najboljše inovacije v živilstvu 2015 se bo potegovalo 16 evropskih držav!
5. - 6. oktober 2015 – EXPO, Milano, Italija
Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Gospodarska zbornica Slovenije (Center za mednarodno poslovanje in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij) vabimo k ogledu predstavitve slovenske tekmovalne ekipe na tekmovanju Ecotrophelia Europe 2015.
Kakšna bo hrana prihodnosti? Kakšni so glavni trendi porabe živil v Evropi? 5. in 6. oktobra bomo v Milanu v okviru evropskega tekmovanja ECOTROPHELIA zagotovili odgovore na zastavljena vprašanja preko vizije 85 študentov in ekspertize nacionalnih združenj za živilskopredelovalno industrijo, ki jih bodo spremljala.
Na tekmovanju ECOTROPHELIA 2015 bo sodelovalo 16 držav po principu lige prvakov v inovacijah v živilstvu. V Milanu se bodo zbrali zmagovalci nacionalnih tekmovanj iz naslednjih držav: Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Grčija, Hrvaška, Islandija, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Romunija, Slovenija, Srbija, Španija in Velika Britanija, kjer bodo razkrili vizionarske in okusne izdelke, primerne za industrijsko proizvodnjo. Podeljene bodo nagrade v skupni vrednosti 15.000 €. Ocenjevalni komisiji predseduje Michel COOMANS, upokojeni vodja Enote za živilskopredelovalno industrijo na Direktoratu Evropske komisije za podjetništvo in industrijo. V priponki najdete seznam sodelujočih projektov.
SLOVENIJO bo zastopala ekipa študentov z izdelkom PROMI–okrepčilnim probiotičnim beljakovinskim lončkom!
Izdelek PROMI so razvili študentje v sestavi Eva Mravljak, Anja Pavlin, Manca Polovšak in Jan Turk na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Aleša Kuharja in podporo GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij kot organizatorjem nacionalnega tekmovanja.
11.00 – 13.00
|
EU paviljon
|
Slavnostna razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad Ecotrophelia Europe 2015
|
15.00 – 16.00
|
Slovenski paviljon
|
Predstavitev slovenske tekmovalne ekipe in izdelka PROMI
Predstavitveni video
|
Glavni cilj tekmovanja ECOTROPHELIA s področja inovativnosti v živilski panogi je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, predvsem pa timskega dela že v času študija. Povezuje študente, profesorje, raziskovalce in strokovnjake živilskopredelovalne industrije v mrežo, ki razmišlja o jutrišnjih eko-inovativnih prehrambenih produktih. Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študentje možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski).
Inovacije v živilstvu za konkurenčnost podjetij
Od leta 2011 je bilo pod krovnim nazivom ECOTROPHELIA organiziranih že 75 nacionalnih tekmovanj, vključujoč 550 univerz in preko 3000 študentov. 40 izdelkov, razvitih v okviru tekmovanja, lahko danes že najdemo na policah trgovin po posameznih evropskih državah.
ECOTROPHELIA Europe je izobraževalni model za univerze in študente, ki ga priznava tudi Direktorat za podjetništvo in industrijo Evropske komisije. Tekmovanje je edinstven skupek idej, talentov, veščin in inovativnosti, ki nudi možnosti konstruktivnega sodelovanja med deležniki s področja izobraževanja, raziskav in gospodarskega prostora.
Organizator evropskega tekmovanja je gospodarska zbornica iz francoskega departmaja Vaucluse, s podporo francoskega združenja za živilskopredelovalno industrijo in evropskih nacionalnih združenj.
Dodatne informacije: Mojca Osojnik, tel: 01 5898 101, e-pošta: mojca.osojnik@gzs.si in dr. Petra Medved Djurašinović, tel: 01 5898 296, e-pošta: petra.medved@gzs.si