Slovenija 5.0

Novice


Odziv na DigitAgendo sredi februarja

Sredi februarja bo znan odziv Vlade RS na priporočila iz DigitAgende, sporočajo z ministrstva za javno upravo, ki koordinira predloge za izboljšanje poslovnega okolja in višjo konkurenčnost. Kot je znano, smo DigitAgendo s priporočili za digitalizacijo gospodarstva obravnavali novembra na Vrhu slovenskega gospodarstva. Prvi odzivi ministrstev so bili sicer objavljeni že v decembrski števili Glasa gospodarstva. Več...

Arhiv: Tudi v Posavju možnosti za program strojni tehnik

OZ Posavje, Šolski center Sevnica in 19 podjetij s področja kovinske panoge so uspeli pridobiti v to regijo triletni program strojni tehnik. Pogoj, da se bo letnik izvajal, je sicer še vpis najmanj 15 dijakov do 4.4.2017. Šolski center je po božiču dobil dopis, da se program ne odobri, a se je pritožil, skupaj z OZ Posavje in omenjenimi podjetji. Sledijo aktivnosti, da se devetošolce navdahne za vpis v omenjeni program.

Arhiv: 15–20 strojnih tehnikov z Gimnazije v Tolminu

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo, da se prihodnje šolsko leto prične izvajati program strojni tehnik tudi na Gimnaziji v Tolminu. Pričakujejo vpis 15 do 20 dijakov. V sodelovanju z lokalnimi podjetji iz zgornjega Posočja, Šolskim centrom Nova Gorica in Gimnazijo Tolmin je akcijo za ta prizadevanja spodbujala OZ Severna Primorska. Cilj je, da se pridobi kader in ostane na delu v domačem okolju. Od Bovca do Tolmina delujejo številna uspešna podjetja na tehničnem področju, ki bi ta kader potrebovala že danes.

Arhiv: GZS aktivno vključena v SRIP

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v kot prijavitelj prejela sklepa o dodelitvi sredstev dvema strateško – inovacijskim partnerstvom (SRIP), poleg tega sta sklep dobili še Štajerska gospodarska zbornica in Turistično gostinska zbornica Slovenije kot sestavna dela sistema GZS. GZS bo v ostalih sripih aktivno sodelovala. Več...

Končno premik na severu 3. razvojne osi

Vlada Republike Slovenije je po dolgoletnih prizadevanjih Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) sprejela Uredbo o državnem prostorskem načrtu za državno cesto od priključka Šentrupert na avtocesti A1 do priključka Velenje jug. Vlada je sklenila tudi, da se projekt Državna cesta Šentrupert–Velenje uvrsti v Načrt razvojnih programov 2017-2020. Po izračunih DARS bo gradnja hitre ceste na relaciji Šentrupert-Velenje-Slovenj Gradec doprinesla letno od 32 do 40 milijonov evrov k bruto družbenemu proizvodu Slovenije.

Prvi odzivi ministrstev na DigitAgendo

Na priporočila iz DigitAgende, digitalne agende za gospodarstvo, so se že odzvala prva ministrstva. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podpira vse predloge in napoveduje aktivno sodelovanje v koaliciji digitalna.si. Ministrstvo za infrastrukturo izpostavlja nadzor prometa. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa uvedbo logike in informatike v osnovno šolo v letu 2018/19.  Več

Digitalna Slovenija

Digitalna Slovenija

Digitalna Slovenija

DigitAgenda 2016: kako z digitalizacijo dvigniti produktivnost do 2025. Vlada obljublja, da bo agendi skušala čim bolj slediti.

Celotni članek dostopen na tej povezavi!

Objavljeno v decembrski številki revije Glas gospodarstva. Bi se radi naročili na celotno revijo?



Zmanjšanje obremenitev iz naslova garancij za pošiljke odpadkov

S prenovo Uredbe o izvajanju Uredbe (ES) o pošiljkah odpadkov (Ur. list RS št.78/16) in uveljavitvijo pripomb zbornice glede finančnih garancij (določitev časa veljavnosti garancij, možnost delnih garancij…) pričakujemo pospešitev postopkov izdaje soglasij za pošiljke odpadkov in zmanjšanje obremenitev podjetij iz naslova finančnih garancij pri pošiljanju odpadkov na obdelavo v druge države EU oziroma tretje države. Uredba začne veljati 20. decembra 2016.

Vzpostavljena digitalna.si

Posodobitev šolskih programov, velika nacionalna digitalna koalicija ter razvojna podpora države so prednostna splošna priporočila za hitrejšo in uspešnejšo digitalizacijo gospodarstva. To je izpostavilo prek 430 vodilnih predstavnikov gospodarstva na 11. Vrhu slovenskega gospodarstva, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Vzpostavljena je bila tudi Slovenska digitalna koalicija - digitalna.si, ki bo prispevala k večji konkurenčnosti gospodarstva, novim zaposlitvenim možnostim, razvoju socialne in vključujoče družbe ter hitrejšemu digitalnemu preoblikovanju Slovenije.

Veleposlaništvo v Teheranu prinaša 20 mio € učinkov

Slovenija je odprla veleposlaništvo v Iranu, kar je bila že nekaj let zahteva GZS. Po oceni Centra za mednarodno poslovanje pri GZS so neposredni in posredni učinki odprtja veleposlaništva v Teheranu vredni okoli 20 milijonov evrov na leto.