Slovenija 5.0

O PROJEKTU: POMEMBNI DOKUMENTI

Evropska komisija je leta 2014 opozorila članice, naj prepoznajo pomen industrije za kreiranje delovnih mest in rast. V ta namen je ob­javila dokument Za evropsko industrijsko renesanso. Obenem se v vodilnih razvitih državah ključni poznavalci – lastniki podjetij, menedžerji in strokovnjaki – intenzivno ukvarjajo z vprašanjem, kakšna bo industrija v prihodnosti. V Nemčiji je ta diskusija znana pod terminom Industrija 4.0, v ZDA pa kot Koalicija voditeljev za pametno industrijo.

Na GZS opažamo, da obstaja v Sloveniji veliko pomanjkanje razprave in predlogov ukrepov v zvezi z razvojem naše industrije, čeprav industrija in z njo povezane dejavnosti največ prispevajo k slovenskemu izvozu.

V svetu se industrija hitro razvija. Čeprav slovenski izvoz od leta 2009 naprej hitro raste, je Sloveniji vse do zadnjega kvartala leta 2013 globalni tržni delež padal. Stanje se počasi izboljšuje. A ob pametni specializaciji je nujno postaviti temelje za nov razvojni preskok slovenske industrije, sicer nam bo globalni tržni delež spet začel padati.

Zato smo objavili dva pomembna dokumenta: