Zapri

Novice


Česa nas lahko naučijo volkovi?

Kot partner kampanje Slovenija bere, smo (pred)lani na GZS »posvojili« knjigo Skrivno življenje dreves, jih nekaj kupili, si jih sposojali in brali, pripravili razstavo Čar lesa, in se, upam, čim večkrat sprehajali med drevesi. Sami ali pa v družbi.

Letos smo za svojo knjigo izbrali Modrost volkov, avtorice Elli H. Radinger.

Knjiga Modrost volkov je iskriva in presenetljiva pripoved o modrosti zveri, ki so strah in trepet v pravljicah in veljajo za krvoločne, v resnici pa jih skoraj nikoli ne vidimo in se izogibajo človeku. V knjigi lahko preberemo veliko presenetljivih podatkov in zanimivosti o živalih, ki so zaradi svojega kolektivnega življenja zelo podobna človeku, zlasti glede ključnih vrednot in socialnih struktur. Ko vzporeja življenje volkov in življenje ljudi, med drugim zatrjuje, da bi bili volkovi verjetno boljši ljudje od nas.

Življenje, modrosti in medsebojna povezanost volkov so lahko v razmislek in vodilo vsakemu človeku, vsakemu, ki želi živeti skladno z in v skrbi za naravo, skladno in v skrbi za sočloveka. V sklepu knjige Modrost volkov avtorica ponuja različna izhodišča za premislek o sebi in družbi: kako lahko živimo pristneje in bolje ter lepše sobivamo s sočlovekom in naravo.

 

p.s. Ob obisku Elli H. Radinger v Sloveniji, se lahko 20.3. ob 18h, v knjigarni Konzorcij, udeležite pogovora ob njeni knjigi Modrost volkov.

Elli H. Radinger je specialistka za volkove, raziskovalka narave ter avtorica knjig, v katerih se posveča volkovom, psom in naravi. Nekdanja odvetnica je večino odraslega življenja preživela v ameriškem narodnem parku Yellowstone in opazovala divje volkove. Danes s psičko Shiro živi v Nemčiji. Knjiga je prevedena v več kot 15 jezikov. Pogovor z avtorico bo povezovala Meta Ornik.

 

Fotogalerija