Projektno povezovanje

Aktualne novice


Kulturni in kreativni sektor kot spodbujevalec sprememb in inovacij

Članek - glas gospodarstva, november 2020
Avtor - Nina Vrabelj, Projektna pisarna, GZS

Kreativna ekonomija in njene panoge so strateški sektorji, ki lahko z vlaganjem znanja in finančno pomočjo izrazito prispevajo k povišanju konkurenčnosti, produktivnosti, trajnostni rasti, zaposlovanju in izvoznemu potencialu.

Kreativna ekonomija pokriva na znanju temelječe gospodarske dejavnosti, na katerih temelji tako imenovana »kreativna industrija«. Sem spadajo oglaševanje, arhitektura, umetnost in obrt, oblikovanje, moda, film, video, fotografija, glasba, uprizoritvene umetnosti, založništvo, raziskave in razvoj, programska oprema, računalniške igre, elektronsko založništvo in TV/radio.

Kulturne in kreativne industrije (KKI) imajo velik potencial za povezovanje z drugimi industrijskimi sektorji ter za krepitev gospodarskega in družbenega razvoja s spodbujanjem inovacij, ki izhajajo iz kreativnosti. Njihov pomemben, skoraj 3-odstotni prispevek k svetovnemu bruto domačemu proizvodu (BDP) je dober pokazatelj, da gre za močan, nastajajoči gospodarski sektor, ki bo krepil razvoj, digitalizacijo in storitvizacijo podjetij. Strokovnjaki, ki spremljajo kreativne ekonomije, pravijo, da se bo njihov prispevek k BDP v prihodnosti še povečal, prav tako pa bo le-ta oblikovala nove ključne trende. Kreativna ekonomija in njene panoge so strateški sektorji, ki lahko z vlaganjem znanja in finančno pomočjo izrazito prispevajo k povišanju konkurenčnosti, produktivnosti, trajnostni rasti, zaposlovanju in izvoznemu potencialu.

... za nadaljevanje branja si članek prenesite na svoj računalnik >>>

Fotogalerija