Projektno povezovanje

Aktualne novice


Projekt WBL-Q (Erasmus+, KA2, 10/2020 - 09/2022)

V 2. fazi projekta WBL-Q, se pripravlja orodje za samoevalvacijo in testiranje izjemnih situacij. To spletno orodje omogoča odgovornim osebam PUD, da ocenijo svoje trenutno stanje glede na merila, veljavna v EU (na podlagi gradnikov EQAVET), in izvedejo test za samoevalvacijo obstoječih ponudb PUD v primerjavi s prihajajočimi trendi, kot so demografski razvoj, trendi digitalizacije in internacionalizacije. Izčrpen priročnik bo te procese še dodatno podprl in zagotovil smernice in priporočila za implementacijo ukrepov za izboljšanje.

Najpomembnejši parameter orodja za samoocenjevanje in stresni test je, da je celota; uporabljena vprašanja, uporabljen jezik, uporabljeni primeri, uporabniški vmesnik, uporabljeni grafi in slike itd. 100 % usmerjena v podjetja in družbe, saj je to po naših izkušnjah iz številnih prejšnjih dejavnosti in tudi projektov na področju praktičnega usposabljanja z delom, najpomembnejši dejavnik za njegovo sprejetje in trajnostno uporabo s strani podjetij in odgovornih za učenje z delom. Na podlagi teh ključnih parametrov bo orodje za samoocenjevanje in stresni test razvito kot spletni instrument, ki uporabniku omogoča dostop do opredeljenih različnih sektorjev kakovosti pri PUD na podlagi šestih gradnikov EQAVET* - OBLIKOVANJE, IZBOLJŠANJE, ODGOVOR, KOMUNICIRANJE, USPOSABLJANJE, OCENJEVANJE, različna vprašanja, povezana s temi merili, pa bodo omogočila osebno oceno stanja v lastnem podjetju.

*Mreža EQAVET, okvir EQAVET ter gradnikov kakovosti za ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti:

6 gradnikov kakovosti:

Mreža EQAVET (European Quality Assurance in Vocational Education and Training) je evropska mreža, v katero so vključene vse države članice Evropske unije, tudi Slovenija. Poslanstvo mreže je podpreti države članice tako na ravni sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja kakor na ravni izvajalcev. Zato smo v mreži pripravili skupna orodja za upravljanje kakovosti.

Okvir EQAVET za ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja je evropski okvir kakovosti, ki naj bi ga po priporočilih Evropske komisije upoštevale vse države članice. Okvir priporoča samoevalvacijo kot osrednjo metodo vodenja kakovosti, da pa bi zaživela v polnosti, naj bi se uporabljala tudi v kombinaciji z zunanjo evalvacijo. Okvir EQAVET vsebuje deset kazalnikov kakovosti. Ti so oblikovani tako, da so usmerjeni k rezultatom in temeljijo na dokazih. Šolam olajšajo vrednotenje svojega delovanja in doseganje zastavljenih ciljev. Na podlagi samoocene lažje načrtujejo izboljšave in jih tudi izpeljujejo, na dolgi rok pa zagotovijo:

• kakovostno izobraževanje in usposabljanje;

• odziven sistem vodenja;

• odzivnost na potrebe učencev, zaposlenega osebja, delodajalcev, lokalnega okolja in drugih deležnikov v okolju;

• dostopnost poklicnega in strokovnega izobraževanja za vse;

• enako obravnavo vseh udeležencev in

• maksimalni izkoristek izobraževanja za udeležence

V drugem koraku in poleg pristopa samoocenjevanja spletnega orodja bo pripravljeno orodje za testiranje izjemnih situacij za sisteme PUD.

Orodje za samoevalvacijo in testiranje izjemnih situacij bo na voljo brezplačno leta 2022.

 

Spletna stran projekta: https://www.wbl-quality.eu/

FB projekta: https://www.facebook.com/WBLQuality/?ref=page_internal

 

Kontaktna oseba: Željka Kelkedi, zeljka.kelkedi@gzs.si

Fotogalerija