Projektno povezovanje

Aktualne novice


Cradle-ALP: Študijski obisk podjetja JVP v Padovi, Italija

21. in 22. marca so se partnerji projekta Cradle-ALP sestali na Gospodarski zbornici v Padovi, da bi razpravljali o nadaljnjem razvoju projekta. Organiziran je bil tudi študijski obisk podjetja #JVP, ki proizvaja dvignjena jeklena tla in ima certifikat Cradle-to-Cradle (C2C). Podjetje JVP je bilo tudi prvo podjetje v Italiji, ki je pridobilo ta certifikat, kar sploh ni presenetljivo, glede na to, da se lastnik podjetja zelo zavzema za promoviranje trajnostnih rešitev. Gospoda Carla Valerija smo vprašali za njegovo mnenje o pristopu Cradle-to-Cradle (od zibelke do zibelke):

"Pristop od zibelke do zibelke je metodologija za nenehno izboljševanje trajnostnega gospodarstva, ki je dokončno oblikovana tako, da predstavlja referenčno točko za več vrednostnih verig," pravi Carlo Valerio, predsednik podjetja Confapi Padova in partner podjetja JVP Srl. "V ZDA je certifikat že zelo razširjen, v Evropi pa je vsako leto bolj znan in zahtevan, zlasti v tekstilnem in gradbenem sektorju.  Prednosti za podjetja, ki uporabljajo ta pristop, so zmanjšanje različnih tveganj, povečanje konkurenčnosti in zmanjšanje proizvodnih stroškov. Poleg tega je v skladu s cilji, opredeljenimi v evropski agendi 2030."

Mr. Carlo Valerio – Lastnik – JVP srl


Partnerje programa Cradle-ALP, ki želijo v svojih regijah spodbujati pristop od zibelke do zibelke, smo povprašali tudi o njihovih vtisih o študijskem obisku. Tukaj so njihove misli:

"Študijski obisk italijanskega podjetja JVP mi je omogočil, da sem bolje razumel visoko raven zahtev, ki jih certifikat "od zibelke do zibelke" postavlja pred izdelke, procese in organizacijo podjetja v industriji talnih oblog. Zelo zanimivo je bilo bolje razumeti ovire in izzive, s katerimi se podjetje JVP sooča pri pridobivanju certifikata, ter konkretno videti, kaj za podjetje pomeni zavezanost pristopu "od zibelke do zibelke". Veselim se, da bom izvedel, kako se s tem izzivom spopadajo druga industrijska mala in srednje velika podjetja, da bo naš projekt lahko oblikoval načrt s konkretnimi koraki za podjetja iz ključnih industrijskih sektorjev alpskega prostora, ki želijo sprejeti krožni model."

Roxane Girard, Polymeris

"Naš študijski obisk pri proizvajalcu talnih plošč JVP je omogočil zanimiv vpogled ne le v proizvodni proces, temveč tudi v zahteve za pridobitev certifikata C2C. Najbolj zanimivo se mi je zdelo dejstvo, da je notranjost panelov izdelana iz lesnih sekancev, recikliranih v lokalni italijanski gradbeni industriji. To je dober primer za prvi korak k zapiranju zanke v lesnem in pohištvenem sektorju, ki ga želimo v okviru projekta Cradle-ALP obravnavati poleg plastične, kemične, tekstilne in embalažne industrije. Po mojem mnenju pa je do zaprte zanke še dolga pot, saj je potrebna za trajnostno preobrazbo industrije, ki temelji na obnovljivih virih in krožnih materialih."

Tobias Schwarzmüller, Chemie Cluster Bayern


"Študijski obisk podjetja JVP v kraju Piove di Sacco, ki izdeluje dvignjena jeklena tla, je bil zelo pomemben za boljše razumevanje koncepta Cradle to Cradle, ki je osrednja tema projekta Cradle-ALP. Poslušanje izkušenj iz prve roke o postopku certificiranja in zahtevah za pridobitev certifikata za izdelke ima veliko vrednost. Projekt Cradle-ALP bo poskušal ta pristop promovirati v podjetjih v alpskem prostoru - ozavestiti jih bo, da lahko način oblikovanja izdelkov tako, da jih je mogoče v celoti ponovno uporabiti, ohrani ali celo poveča njihovo vrednost. Podjetja, ki bodo sodelovala pri projektu, so tudi iz kemijskega in plastičnega sektorja, certificiranje C2C za izdelke v tem sektorju pa bi lahko bil še večji izziv."

Alenka Dovč, GZS




Fotogalerija