Projektno povezovanje

Aktualne novice


Iz kuolma v zeleno prihodnost: Hrastnik kot vodilni primer reindustrializacije in preobrazbe rjavih območij

Kljub trmastemu vremenu se je v petek, 31. maja, v Hrastniku odvil navdihujoč dogodek, ki bo preobrazil nekdanje rudniške prostore v zeleno oazo! Dan odprtih vrat "Iz kuolma v zeleno prihodnost" je pod organizacijo Občine Hrastnik, Zasavske gospodarske zbornice, Gospodarske zbornice Slovenije in Zavoda za gradbeništvo pritegnil številne obiskovalce, ki želijo prispevati k preobrazbi našega kraja.

Na okrogli mizi so zbrani strokovnjaki, med njimi Marko Funkl, župan občine Hrastnik, Jože Weingartner, direktor Regionalnega tehnološkega centra Zasavje, Martin Šikovc, vodja Centra za pravični prehod Zasavja, Tadej Hrovatič, Igor Hrovatič iz Nanocut d.o.o., in dr. Primož Oprčkal, vodja Laboratorija za kamen, agregat in reciklirane materiale pri Zavodu za gradbeništvo RS, delili svojo vizijo o prihodnosti Hrastnika. Inspirativne debate so odprle vrata novim idejam in rešitvam za preobrazbo rjavih območij v zelena ter pokazale, da je prihodnost Zasavja zares zelena.

Na Dnevu odprtih vrat nekdanjih rudniških območij so inovacije predstavili podjetje Proga RollerSki, S.O.S. šola, Katapult, Neurobeans, Gregor Bohnec s.p., Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, ETI Izlake, Steklarna Hrastnik in Društvo Calvodas.

Delavnice so bile izvedene pod taktirko Nine Juratovec iz Regionalne razvojne agencije Zasavje in Mladinskega centra Hrastnik.

Kaj pravzaprav je projekt ReInd-BBG?
Inovativna pobuda in transnacionalni projekt, ki stremi k reindustrializaciji okolja in sicer po načelu "Brownfield is better than Greenfield". To pomeni, da preuredimo rjava območja in ne posegamo v zelena, saj tako ohranjamo našo prečudovito naravo ter smo korak bližje k trajnostni prihodnosti.

Gospodarska zbornica Slovenije aktivno spodbuja regionalni in lokalni razvoj ter tudi na ta način s pomočjo evropskih sredstev krepi lokalna mikro-gospodarstva. Eden od tovrstnih projektov je ReInd-BBG, ki se izvaja v okviru programa Interreg Podonavje, in bo Hrastniku pomagal izgraditi nov podjetniški inkubator v eni od opuščenih rudniških stavb,” je povedala Tanja Faganel, vodja projekta ReInd BBG.

Direktorica Zasavske gospodarske zbornice, Tjaša Polc: Hrastnik z revitalizacijo nekdanjega rudniškega objekta pridobiva novo stičišče inovacij, obrtnikov, podjetnikov. Pomembno je, da s takšnimi projektnimi pobudami izkoriščamo že obstoječe stare industrijske objekte, jih renoviramo ter tako pripomoremo k ustvarjanju novih delovnih mest, spodbujanju podjetnosti in podjetništva v Hrastniku in Zasavju nasploh.”

Župan Občine Hrastnik, Marko Funklpa je dodal: "Ključno, da so takšni dogodki organizirani prav tu, v Hrastniku. Pokazati želimo, da lahko nekdanja industrijska središča postanejo vzor trajnostnega razvoja in inovacij. Skupaj gradimo zeleno prihodnost za vse generacije."

Dan odprtih vrat je zaključil zasavski rokerski fenomen Ian Ostrožnik, ki je s svojo glasbo dodatno obogatil že tako navdihujoč dan.

Skupaj ustvarjamo prihodnost – iz kuolma v zeleno!

Vodilni partner projekta je Gospodarska zbornica Slovenije, trajanje projekta pa je predvideno do 30. junija 2026. Projekt je podprt s programom Interreg Podonavje, ki ga sofinancira Evropska unija.

Fotogalerija

Fotogalerija