Sciencetech

Novice


Članstvo v CERN velika priložnost za Slovenijo

16. decembra 2016 sta ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in direktorica CERN Fabiola Gianotti podpisali sporazum o pridruženem članstvu Slovenije v CERN.

 

 S pridružitvijo Slovenije v CERN se bo še poglobilo sodelovanje v treh stebrih, je po podpisu pridružitvenega sporazuma v izjavi za medije poudarila ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Tako se bo okrepilo sodelovanje na področju znanosti in raziskovanja, ki sta se v teh letih že močno dokazala. Odprle se bodo priložnosti za slovensko gospodarstvo, še zlasti za visoko tehnološka podjetja. Poleg tega pa se bo razširilo sodelovanje na področju izobraževanja. Vse našteto ustvarja kroženje znanja. "Prav je, da naprej tkemo niti velike družine CERN," je dejala ministrica.

Pred podpisom si je ministrica z delegacijo najprej v CERN ogledala S'Cool LAB, kjer so dijakom Gimnazije Bežigrad preko spleta pokazali podzemlje CERN, ministrica pa je ob tej priložnosti virtualno spregovorila s slovenskimi dijaki.

Nato je sledilo srečanje s slovenskimi znanstveniki, ki delujejo v CERN. Vsi so poudarili izjemne priložnosti, ki jih prinaša pridruženo članstvo in kasneje tudi polnopravno članstvo za slovensko znanost, gospodarstvo in izobraževanje. Dr. Marko Mikuž je poudaril, da smo na prelomni točki, ki nas pelje naprej. "Priložnost za Slovenijo bo sedaj tam, kjer CERN namenja največ denarja."  Dr. Miha Zgubic pa je poudaril, da CERN veliko naredi za promocijo znanosti med mladimi.

Ministrica se je zahvalila vsem, ki so sodelovali in vložili veliko truda za to, da je bil danes podpis omenjenega sporazuma.

Veleposlanik Vojislav Šuc s Stalnega predstavništva RS pri ZN pa je dejal, da imajo slovenski znanstveniki velik ugled v CERN. "Potrebovali bomo vašo pomoč in izkušnje pri pridobivanju statusa polnopravne članice."

Fotogalerija