Zapri

Novice


Arhiv: 1.9.2016 se izteče prehodno obdobje za tretirane izdelke

Uredba (EU) št. 528/2012, ki je stopila v veljavo 1.9.2013, vsebuje določilo, da se lahko na trg EU dajejo le tretirani izdelki, ki so bili obdelani z biocidnim proizvodom, ki vsebuje aktivne snovi, ki so bile v EU že odobrene za določen namen ali so v postopku odobritve za zadevno vrsto proizvoda.

Za tretirane izdelke, ki vsebujejo aktivne snovi, ki še niso v postopku odobritve in so bili na trgu EU že 1.9.2013, velja prehodno obdobje do 1. septembra 2016.

V prehodnem obdobju je treba tretirane izdelke, ki jih pravne in fizične osebe dajejo na trg v EU (tudi iz tretjih držav), uskladiti z zakonodajo; velja tudi npr. za IT ali elektronsko opremo, pohištvo, tekstil in avtomobile.

Proizvajalci lahko biocidne proizvode nadomestijo s tistimi, ki so s strani EU odobrene ali pa so v postopku odobritve, lahko pa sprožijo postopek odobritve na Evropski agenciji za kemikalije (ECHA) sami ali po tretji osebi do 1. septembra 2016.

V nasprotnem primeru dajanje na trg EU tretiranih izdelkov, ki ne bodo izpolnjevale zahtev Uredbe, po 1.3.2017 ne bo več dovoljeno.

Dodatne informacije so na voljo v dokumentu, ki ga je pripravila Komisija.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.