Zapri

Novice


Teden kibernetske varnosti


V času predsedovanja Slovenije Svetu EU smo na Sekciji za kibernetsko varnost v Digitalnem središču Slovenije organizirali Teden kibernetski varnosti, ki je potekal  med 04. 10. 2021 in 08. 10. 2021. Poudarek je bil na ozaveščanju - povečanju kibernetske varnosti znotraj podjetij in implementaciji le-teh znotraj podjetij.

Poleg predavanj in okroglih miz je bil organiziran tudi razstavni prostor in festival rešitev, kjer so svoje zgodbe o uspehu na področju kibernetke varnosti predstavila slovenska podjetja.

Teden kibernetske varnosti je potekal v hibridni obliki - v Ljubljani (BTC) in na daljavo. Začel se je z dogodkom Prihodnost kibernetske varnosti v Sloveniji in Evropi, katerega so organizirali pri Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Predstavili so stanje kibernetske varnosti v Sloveniji, odmevne evropske razvojno-raziskovalne projekte in najbolj vplivne pilotske projekte v EU kot so CONCORDIA, SPARTA, CyberSec4Europe in ECHO. Sledila je okrogla miza »Vzpostavitve mreže kompetenčnih centrov za kibernetsko varnost v EU«, na kateri so sodelujoči izpostavili izzive upravljanja kompetenčnega centra za kibernetsko varnost v navezavi z nacionalnimi koordinacijskimi centri in napredek pri vzpostavitvi omenjenih ustanov.

Na okrogli mizi »Izboljšanje ekosistema za delovanje MSP v sektorju kibernetske varnosti« smo razpravljali o pogojih dela in ovirah ter potrebnih ukrepih države za nadaljnji razvoj podjetij v sektorju kibernetske varnosti, ki so pomemben del zagotavljanja kibernetske varnosti v državi. Na okrogli mizi o kadrovski problematiki pa smo slišali, da na področju kibernetske varnosti podjetja zaznavajo pomanjkanje kadrov z ustreznimi poglobljenimi specialističnimi znanji in kakšni so predlogi ter trenutni projekti za izboljšanje stanja v prihodnje.

Na okrogli mizi o kadrovski problematiki pa smo slišali, da na področju kibernetske varnosti podjetja zaznavajo pomanjkanje kadrov z ustreznimi poglobljenimi specialističnimi znanji in kakšni so predlogi ter trenutni projekti za izboljšanje stanja v prihodnje

Po okrogli mizi pa smo govorili o varnostnih pregledih in penetracijskih testiranjih. Strokovnjaka s podjetja Smart Com sta nam predstavila zzakaj so takšni pregledi kritičnega pomena za varnost, kako potekajo ter kako oceniti dobro izveden varnostni pregled, DIH Slovenija nam je predstavil Vavčer za kibernetsko varnost, sledila pa je okrogla miza o pravnih vidikih izvajanja penetracijskih testov.

V sredo in četrtek smo imeli veliko zanimivih predavanj, kjer smo govorili o šifriranju, kriptografiji, anomalijah v omrežjih, standardih, varni uporabi interneta v podjetju ter kako ukrepati ob incidentih, avtomatizaciji kibernetske varnosti, uporabi umetne inteligence, obravnavi incidentov in še mnogo več.

Sreda

Četrtek

Z Advantage Austria in SPIRIT Slovenija smo organizirali mednarodni poslovni forum AustriaEuropean Pioneer in Cyber Security, kjer smo povezali mnoga podjetja iz Avstrije in Slovenije ter si pogledali, zakaj velja Avstrija za enega izmed pionirjev na tem področju kibernetske varnosti.

Teden kibernetske varnosti pa smo zaključili s konferenco Sekcije za kibernetsko varnost in tekmovanjem Cyber Night - Capture the flag. Na konferenci smo slišali, da je pri spopadu s kibernetskimi tveganji nujna ustrezna identifikacija groženj, pri kateri je ključnega pomena vrhunsko znanje in uporaba modernih tehnologij, kot je umetna inteligenca. Slovenska podjetja in razvojne organizacije so tudi predstavili nekaj lastnih tehnoloških rešitev s katerimi je mogoče poglabljati znanja o ranljivostih in tehnikah napada na nove izdelke. Odgovornost razvijalcev programske opreme pa tudi zahteva, da v celotnem življenjskem ciklu produktov vgrajujejo elemente varnosti, zagotavljajo zadostna preverjanja in certificiranja svojih produktov ter omogočajo transparente vpogled v produkte. S proaktivnimi pristopi odkrivanja in preprečevanja napadov lahko tudi bistveno zmanjšamo posledice kibernetskih napadov. Brez celovitega pristopa ne bo mogoče zagotavljati ustrezne ravni odpornosti.

Fotogalerija

 
Kažem 1 komentarjev
Avatar  [Trackback] prejšnje letoOdgovor

Trackback from Domain: gzs.si


28. seja IOhttps://www.gzs.si/sekv/vsebina/Novice/ArticleID/81382/28-seja-io