Zapri

Arhiv: #poročilo: Center za energetsko učinkovitih rešitev (CER) predstavil podnebno energetski sveženj Pripravljeni na 55

Center energetsko učinkovitih rešitev (CER) je 15. julija 2021 pripravil predstavitev podnebno-energetskega zakonodajnega paketa Pripravljeni na 55 (Fit for 55). Udeleženci so podali poglede na priložnosti in nevarnosti, ki jih prinaša novi sveženj in razpravljali o tem, kaj bo potrebno narediti, da dosežemo zastavljene cilje, h katerim sta se zavezali tako EU kot tudi Slovenija.

Obravnava svežnja predlogov Evropske komisije, ki ga sestavlja 12 zakonodajnih aktov, je ena izmed prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije na področju okolja in podnebnih sprememb. Paket bo pomembno vplival tako na vse gospodarske sektorje kot na celotno družbo.

Po besedah ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka ostaja temelj evropske podnebne politike sistem trgovanja z izpusti (ETS). Poleg sistema ETS bo zahtevna naloga tudi usklajevanje o uredbi o delitvi prizadevanj. »Svet EU za okolje se mora dogovoriti za nove cilje na ravni držav članic, ki bodo potem pomagali doseči zmanjšanje emisij za 55 odstotkov in podnebno nevtralnost do leta 2050,« je o najzahtevnejšem delu povedal Vizjak in ob tem poudaril, da mora Evropa postati vodilna v tem procesu, a da ne sme ostati sama.

Predsednik Slovenijales Group in podpredsednik sveta CER Gregor Benčina je dejal, da ukrepi predstavljajo priložnost za Slovenijo tako z okoljskega kot gospodarskega in socialnega vidika, pri čemer potrebuje gospodarstvo jasne usmeritve, jasne regulativne okvire in usklajeno fiskalno politiko. Pomemben je tudi čas za tranzicijo.

Ivo Schmidt iz direktorata za energijo pri Evropski komisiji je poudaril, da so pripravljeni tudi prodorni programi, kot so sklad za pravični prehod, InvestEU, kohezijski sklad, skupna kmetijska politika, sklad za okrevanje in odpornost ipd., ki bodo Sloveniji pomagali doseči ambiciozno zastavljene cilje.

Video posnetek dogodka je na voljo na povezavi >>>

[povzeto po spletni strani CER]

Fotogalerija