Dobro je vedeti

GZS v času predsedovanja Svetu EU

GZS se v času predsedovanja Slovenije Svetu EU aktivno vključuje v predstavitev in promocijo Slovenije širši javnosti. V ta namen je oblikovala tudi posebno spletno stran >>> z aktualnimi informacijami.

Odprt prvi razpis za program LIFE

13. julija se je odprl prvi razpis za zbiranje predlogov LIFE v okviru novega programa LIFE 2021–2027, ki zajema štiri podprograme: narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje ter prehod na čisto energijo. Za sofinanciranje je namenjenih 580 milijonov evrov.
Več >>>

Poročilo World Manufacturing Foruma 2020: Proizvodnja v dobi umetne inteligence

Na voljo je poročilo World Manufacturing Foruma 2020 z naslovom Proizvodnja v dobi umetne inteligence. Osredotoča se na pomen umetne inteligence za proizvodni sektor, pri čemer podrobno analizira trende sprejemanja in uporabe umetne inteligence v proizvodnji, posledice umetne inteligence na človeški kapital ter etične, pravne, politične in družbene perspektive umetne inteligence.
Poročilo si lahko prenesete preko povezave >>>
Na voljo sta tudi pretekli poročili iz let 2019 (Skills for the Future of Manufacturing) in 2018 (Recommendations for the Future of Manufacturing).
Poročilo 2021 bo imelo naslov Digitally Enabled Circular Manufacturing in bo premierno predstavljeno na World Manufacturing Forumu 2021.

Zamiki letošnjih razpisnih terminov za MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions)

Več informacij v pripetem pdf dokumentu >>>

Pregled osnutkov programov OBZORJE EVROPA

Zbrane informacije na enem mestu o devetih programih v okviru Obzorja Evropa, ki jih bo Evropska komisija v finalni obliki objavila aprila 2021. V celotnem programu Obzorje Evropa bo na voljo 95,5 mrd EUR sredstev.  Več

Better Factory

4-letni EU projekt Better Factor(H2020) povezuje podjetja in ponudnike kreativnih in tehnoloških rešitev pri razvoju novih in prilagojenih izdelkov. Odprte razpise lahko spremljate na povezavi >>>

Slovenski podjetniški sklad: Program Startup Plus

Program Startup Plus, ki ga izvaja Slovenski podjetniški sklad, na enem mestu združuje vso ključno podporo, ki jo potrebujejo inovativna startup in scaleup podjetja za hitro globalno rast. Gre za enega najboljših javnih programov podpore startup in scaleup podjetjem in zajema finančne spodbude, mentorstvo in usposabljanja. Več…

KorpoStart

Cilj projekta KorpoStart je povezovanje korporacij z inovativnimi MSP-ji. Gre za pomemben vidik "vrhunskega inovacijskega okolja", za katerega si skupaj prizadevamo. V projektu sodelujejo CorpoHub, Gospodarska zbornica Slovenije in SAŠA inkubator.

Priporočamo v branje:  Microwave-Assisted Chemical Recycling of Polyamides

Avtorji: Urška Češarek, David Pahovnik in Ema Žagar, Kemijski inštitut, Ljubljana.

Članek je bil objavljen oktobra 2020 pri ACS Sustainable Chemistry & Engineering/ACS Publications. Do članka lahko dostopate preko povezave >>>