Konferenca Preskok v digitalne verige vrednosti, 27. 10. 2020

Konferenca Preskok v digitalne verige vrednosti, 27. 10. 2020

Konferenca bo potekala pod okriljem projekta Danube Peer Chains in v sodelovanju s SRIP-om MATPRO.

Gospodarstvo naj bo zgled odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja virusa COVID-19

Gospodarstvo naj bo zgled odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja virusa COVID-19

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zato celotni gospodarski sektor pozivamo k natančnemu in doslednemu izvajanju vseh zdravstvenih in higienskih protokolov ter priporočil, preprečevanju morebitnih okužb in varovanju zaposlenih.

Na UO GZS tudi o osnutku Slovenske industrijske strategije

Izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko in koordinatorka SRIP-a MATPRO Vesna Nahtigal in član Delovne skupine SRIP-a MATPRO, glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc, sta na seji Upravnega odbora GZS 21. septembra predstavila osnutek Slovenske industrijska strategija 2021-2030. Sicer pa so člani UO GZS s predsednikom vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo razpravljali o predlogih ukrepov na davčnem in gospodarskem področju. Obravnavali so tudi Program Slovenija 5.0 in Nov gospodarski zagon, dve iniciativi GZS, katerih cilj je podpreti sodelovanje pri prihodnjem razvoju Slovenije v gospodarsko uspešno ter na znanju in visoki dodani vrednosti slonečo družbo. Seznanili so se tudi s poročili strateških svetov GZS.

#koronainfo: Veljavne omejitve in možni prihodnji ukrepi

Vlada RS je na dopisni seji 18. 9. 2020, z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih kot tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Odlok velja od 19.9.2020 dalje.

Pridobitev sredstev iz EU Inovacijskega sklada

Vloge je treba predložiti do 29. oktobra 2020

Webinar: CLEANTECH CONNECT SERIES; A UN Climate Week Satellite Event

Namen sodelovanja slovenskih podjetij in organizacij z omenjenega področja je pridobiti informacije o priložnostih za sodelovanje RS z zahodno Kanado na področju Clean Tech and Green Technologies.

Osnutek Slovenske industrijske strategije 2021-2030 v javni razpravi

Osnutek Slovenske industrijske strategije 2021-2030 v javni razpravi

Pripombe in predloge na osnutek Slovenske industrijske strategije lahko posredujete do vključno 16. oktobra 2020.

#koronainfo: Kaj je zaprt javni prostor?

Pojasnilo Zdravstvenega inšpektorata glede definicije zaprtega javnega prostora, ki se uporablja za namene izvajanja nadzora nad določbami Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.).

#koronainfo: Karantena skrajšana s 14 na 10 dni

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije

Vabilo na posvet: SRIP MATPRO na poti k zelenemu, pametnemu, digitalnemu in kreativnemu, 8. 10. 2020

Vabilo na posvet: SRIP MATPRO na poti k zelenemu, pametnemu, digitalnemu in kreativnemu, 8. 10. 2020

Dogodek pod okriljem SRIP-a MATPRO je namenjen srečanju in izmenjavi mnenj med slovenskim gospodarstvom in institucijami znanja. Vabimo vas, da se nam pridružite v četrtek, 8. oktobra 2020 od 09:00 do 14:00 ure.

Korporacije in startupi. Ena plus ena je tri. Preverjeno! Drugič!

Korporacije in startupi. Ena plus ena je tri. Preverjeno! Drugič!

2. septembra 2020 je že drugo leto zapored na Gospodarski zbornici Slovenije potekalo srečanje v okviru programa KorpoStart. Namen programa je spodbujanje sodelovanja korporacij in inovativnih malih in srednjih podjetij (MSP, primarno start-up in scale-up podjetij) s ciljem ustvarjanja uspešnih skupnih zgodb.

Delavnica - priprava prenovljene Slovenske strategije pametne specializacije

Delavnica - priprava prenovljene Slovenske strategije pametne specializacije

V organizaciji Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je 2. 9. 2020 potekala delavnica z naslovom Priprava prenovljene Slovenske strategije pametne specializacije (S4). Delavnice so se udeležili tako predstavniki pristojnih ministrstev kot tudi koordinatorji devetih Strateško razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP-ov).

Nov gospodarski zagon za Slovenijo 5.0

Predlogi ukrepov GZS za nov gospodarski zagon po epidemiji COVID-19.

Kitajski gospodarski odboj

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS

#koronainfo: Novinarska konferenca ​KAKO PREPREČEVATI COVID-19 V DELOVNEM OKOLJU

Na skupni novinarski konferenci, ki je potekala 2. septembra 2020 na Gospodarski zbornici Slovenije, so predstavniki strokovnih institucij, pristojnih ministrstev in delodajalskih organizacij spregovorili o pomenu zaščite zaposlenih pred koronavirusno boleznijo za zagotavljanje nemotenega delovanja gospodarskih družb in javnih ustanov ter o podpori, ki jo pri načrtovanju ukrepov nudijo strokovne službe.

#koronainfo: Video: Kaj povečuje tveganje okužbe?

Bistveni dejavniki tveganja širjenje okužbe so (1) zaprt prostor, (2) čas, ki ga preživimo z drugimi, (3) gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje, (4) kašljanje, kihanje, kričanje, petje in hitro dihanje pri raznih dejavnostih.

Boštjan Gorjup na e-seji Skupščine GZS: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci.«

Na 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) 8. julija 2020 je mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gospodarstva, predsednik GZS Boštjan Gorjup pa je predstavil pobude za nov gospodarski zagon za Slovenijo 5.0. Skupščina GZS je sprejela tudi Letno poročilo GZS za leto 2019.