15. Vrh slovenskega gospodarstva  17.12. ob 17. uri

15. Vrh slovenskega gospodarstva 17.12. ob 17. uri

ZMAGOVALCI TUDI PO KRIZI je rdeča nit Vrha slovenskega gospodarstva. Namenjen bo razmisleku o tem, kako premagati krizo in izkoristiti priložnosti, ki jih je tudi v tem obdobju veliko, za preboj na vrh.

Vrh malega gospodarstva, 17. 12. 2020 ob 14. uri

Vrh malega gospodarstva, 17. 12. 2020 ob 14. uri

Preživeti zimo in izkoristiti nove priložnosti - to je rdeča nit letošnjega že 9. Vrha malega gospodarstva. Tokrat prvič v povsem virtualnem okolju.

#koronainfo: GZS pripravila predloge 13 sistemskih ukrepov za #PKP7

Gospodarska zbornica Slovenije je Vladi RS posredovala predloge ukrepov, za katere je prepričana, da jih je potrebno vključiti v 7. protikoronski zakonodajni paket.

Upravni odbor GZS o protikriznih ukrepih in problematiki minimalne plače

Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na e-seji 2. decembra 2020 obravnavali vladne ukrepe v okviru protikriznih zakonodajnih paketov ter problematiko minimalne plače.

Zaključna e-konferenca projekta SYMBI, 10. 12. 2020

SYMBI je projekt programa Interreg Evropa, katerega cilj je izboljšati izvajanje regionalnih politik, povezanih s spodbujanjem industrijske simbioze in krožnega gospodarstva.

#koronainfo: Državni zbor sprejel #PKP6

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma tako imenovani #PKP6, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19, je bil 25. novembra sprejet v Državnem zboru Republike Slovenije. Poglavitna novost je delno državno kritje fiksnih stroškov podjetij, ki jim bodo prihodki zaradi epidemije upadli najmanj za 30 odstotkov.

Triperesni e-posvet SRIP-ov: Priložnosti v krožnem in podnebno-nevtralnem gospodarstvu in družbi

Tridnevni e-posvet je nastal v sodelovanju SRIP-a MATPRO, SRIP-a ToP in SRIP-a Krožno gospodarstvo.

#koronainfo: Če pride do zaprtja celotnega gospodarstva, pa četudi le kratkotrajno, bomo škodo odpravljali več let

Več kot 90 odstotkov podjetij nima scenarija za prekinitev poslovnega procesa, kaže najnovejša anketa Gospodarske zbornice Slovenije na reprezentativnem vzorcu več kot 130 podjetij. Od marca je za COVID-19 zbolelo 3,5 % zaposlenih, zajetih v najnovejši anketi GZS. Na GZS v imenu gospodarstva opozarjajo, da je kakršnokoli zapiranje gospodarstva nevarno za sedanjost in prihodnost. Škoda, ki bi jo povzročilo že kratkotrajno zaprtje večjega dela gospodarstva, bi se odpravljala več let.

Na Dnevu delodajalcev o delu na domu kot nuji današnjega časa

Delo na domu predstavlja sodoben način dela, ki temelji na vzajemnem zaupanju med delodajalcem in zaposlenim, so se strinjali udeleženci Dneva delodajalcev, ki ga je 18. novembra 2020 organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v virtualni obliki. Na posvetu je bilo delo na domu predstavljeno skozi prizmo sedanje ureditve in usmeritev, kaj izboljšati, da bo postalo čim bolj dostopno delodajalcem in delavcem najširšega spektra. Šlo je za tretji posvet v okviru projekta Krepitev kompetenc socialnih partnerjev v kolektivnem dogovarjanju 2017-2021.

GZS pripravila predloge amandmajev na #PKP6

Poleg zagotavljanja zdravja in življenja posameznikov je v tem trenutku ključno vprašanje v gospodarstvu, kako zagotoviti čim boljšo likvidnost podjetij, s tem pa ohraniti delovna mesta in obstoj podjetij. Da bi bile posamezne zakonske rešitve z vidika gospodarstva bolj uporabne ter bi ustrezneje omilile posledice uvedbe zadnjih zajezitvenih ukrepov v boju proti pandemiji COVID-19, je Gospodarska zbornica Slovenije pripravila več predlogov amandmajev.

#koronainfo: Vlada za 30 dni podaljšala epidemijo

Vlada RS je na dopisni seji 16. 11. 2020 razglasila epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države in velja 30 dni.

Sredstva programa Life tudi za projekte energetsko intenzivnih panog

Evropska komisija je odobrila naložbeni sveženj v višini več kot 280 milijonov evrov iz proračuna EU za več kot 120 novih projektov iz programa LIFE. Med drugim bodo finančna sredstva namenjena tudi številnim projektom, ki bodo energetsko intenzivnim panogam pomagali zmanjšati emisije toplogrednih plinov v skladu z ambicioznim načrtom Komisije za uresničitev podnebnih ciljev.

SRIP MATPRO - ŠIRIMO OBZORJA: Z novimi materiali in novimi tehnologijami do zelene prihodnosti

Na e-okrogli mizi z naslovom Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Materiali kot končni produkti (SRIP MATPRO) na poti k zelenemu, pametnemu, digitalnem in kreativnemu so ugledni strokovnjaki predstavili svoje poglede na poti integriranja zelenega, pametnega, digitalnega in kreativnega v široko področje razvoja materialov prihodnosti. Predstavili so ključne trende ter razmišljali o načinih tkanja interdisciplinarnih povezav za doseganje rezultatov na poti k zelenemu, pametnemu in digitalnemu gospodarstvu ob podpori kompetentnih zaposlenih.

#koronainfo: GZS pozvala Vlado, da ne zaostri ukrepov

Gospodarska zbornica Slovenije je na predsednika Vlade RS Janeza Janšo in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška12. novembra 2020 naslovila pismo, v katerem Vlado naproša, da ne zaostri ukrepov proti širjenju koronavirusa SARS-CoV-2.

ŠIRIMO OBZORJA: Virtualna predstavitev projektov ČMRLJ, MARTIN in KOC MAT 2.0

Vabljeni k ogledu video predstavitev projektov ČMRLJ, MARTIN in KOC MAT 2.0, ki so bili premierno predstavljeni 12. novembra 2020.

#koronainfo: Vlada Republike Slovenije sprejela predlog #PKP6

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma t.i. #PKP6, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic nalezljive bolezni COVID-19.

#koronainfo: GZS: Manj kot odstotek zaposlenih v podjetjih odsotnih zaradi okužbe s covid-19

V slovenskem gospodarstvu z zaskrbljenostjo spremljamo podatke o širjenju obolelih s koronavirusom. Vendar pa ocenjujemo, da bi bilo zapiranje gospodarstva neutemeljeno in tudi neustrezno. Na podlagi podatkov s terena, zbranih na GZS, za takšen ukrep tudi ni utemeljenih razlogov. Apeliramo na sprejemanje razumnih odločitev, ki ne bodo ogrozile obstoja številnih delovnih mest in podjetij ter s tem davčnih prilivov v javne blagajne in proračun RS.

Green Deal razpis za podporo raziskav in inoviranja

Green Deal razpis za podporo raziskav in inoviranja

Razpis zajema 1 milijardo evrov sredstev za raziskovalne in inovacijske projekte.