AquafilSLO in Helios TBLUS prejela certifikat Programa odgovornega ravnanja® – POR za leto 2022

Certifikat je letos pridobilo 15 slovenskih podjetij, ki so izpolnila pogoje in s tem pravico do uporabe logotipa POR v letu 2022.

#izobraževanje: Ste pripravljeni na krožno in digitalno transformacijo?, 15.2.2022 - 31.3.2022

Mala in srednje velika podjetja vabimo na brezplačno usposabljanje za krožno in digitalno transformacijo oz. Circularity Acceleration Training 4.0 (CAT4.0) v okviru projekta Circular4.0, ki bo potekalo od 15.2.2022 do 31.3.2022.

#varstvo okolja: 5. seja Strateškega sveta za okolje GZS o predlogu novega Zakona o varstvu okolja

Strateški svet za okolje GZS: ZVO-2 blokada za zeleni prehod in trajnostni razvoj

#GZS: Pobuda za povečan obseg začasnega ali občasnega dela upokojencev

Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so preko interesne skupine delodajalcev v Državnem svetu RS predlagali, da se na Vlado RS vloži pobuda, da ta do konca leta 2022 z možnostjo 6-mesečnega podaljšanja omogoči večji obseg dovoljenega opravljanja začasnega ali občasnega dela upokojencev tako, da bi se omilile omejitve za opravljanje začasnega ali občasnega dela.

Objavljen je osnutek prenovljene Strategije pametne specializacije (S5)

Ožja skupina državnih sekretarjev je 23. decembra 2021 obravnavala in potrdila osnutek nadgrajene Strategije pametne specializacije. Nova Strategija pametne specializacije je v Sloveniji izpostavila kot cilj zeleni prehod in s tem osredotočila svoj trajnostni značaj (od tod preimenovanje v Slovenian Sustainable Smart Specialisation Strategy oziroma kratica S5) in predstavlja osrednjo podlago za del dodeljevanja sredstev v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj znotraj cilja Pametna Evropa.

#koronainfo: Od 24. 1. možnost skrajšanja izolacije na 7 dni

Izolacijo je od 24. januarja 2022 ob izpolnjevanju določenih pogojev mogoče skrajšati na 7 dni.

#analitika: UMAR objavil Poročilo o produktivnosti 2021

Rast produktivnosti v času post-covid gospodarskega okrevanja.

#GZS: Rešitve glede izjemne rasti cen energentov za podjetja še ni na vidiku

Da so razmere alarmantne, je potrdila januarska anketa, ki jo je GZS izvedla med podjetji.

#analitika: Kitajski BDP v 2021 z visoko rastjo, rast cen zelo zmerna

Kitajski BDP se je v 2021 v dolarjih povečal za petino (realno za 8,1 %, kar je bilo nad ciljno rastjo pri 6 %), kljub nizki realni rasti (v lokalni valuti) v zadnjem četrtletju.

#GZS: Anketa GZS kaže, da enormna rast cen energentov hromi gospodarstvo; Vlada naj ukrepa v najkrajšem času

»Smo v izrednih razmerah, saj gre za nenormalno povečanje cen energentov. Situacija je zelo resna in lahko v nadaljevanju leta 2022 večino težav šele pričakujemo,« pravi izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal

#koronainfo: Zadnje spremembe pri karantenah gospodarstvo spravljajo v neenakopraven položaj

Zadnje sprememb, ki od 20. januarja veljajo glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu, gospodarstvo pozdravlja, vendar pa enako pričakuje tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu.

#analitika: Do 15. februarja brezplačen dostop do gospodarsko-poslovnih informacij Analitike GZS

Do 15. 2. 2022 imate možnost brezplačnega dostopa do tekočih gradiv Letnega paketa gospodarskih informacij Analitike GZS ter arhivskih gradiv.

#koronainfo: GZS predlaga razširitev pomoči za nakup hitrih testov za vse delavce

GZS je na Vlado RS naslovila pobudo, v kateri predlaga, da se pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje razširi na vse delavce in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.

#razpisi: Razpis EUIPO za MSP na področju intelektualne lastnine

Na voljo je finančna pomoč za znamke, modele in patente.

#koronainfo: GZS za skrajšanje izolacij in karanten

Številne evropske države zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča novi omikron sev, nižajo število dni izolacije in karantene.

#GZS: Gospodarske asociacije za podporo poslovnim subjektom ob dvigu minimalne plače

Sedanji skoraj 5-odstotni dvig minimalne plače brez podpore za poslovne subjekte ni sprejemljiv.

#GZS: Gospodarstvo potrebuje takojšnjo pomoč na področju stroškov energentov

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je 14. januar 2022 zasedal Strateški svet za energetski prehod (SSEP), posvetovalno telo gospodarstva za energetska vprašanja, sestavljen iz strokovnjakov s področja energetike, proizvodnje in distribucije slednje, različnih inštitutov ter predstavnikov večjih porabnikov energije.

Slovenska industrijska strategija 2021-2030

Slovenska industrijska strategija 2021-2030

Vlada Republike Slovenije je v lanskem letu sprejela Slovensko industrijsko strategijo za obdobje do leta 2030. Strategija izhaja iz Strategije razvoja Slovenije 2030, ki je krovni strateški dokument države, pri tem pa upošteva tudi druge strateške dokumente na nacionalni in evropski ravni. Predstavlja vizijo razvoja slovenske industrije kot zelene, ustvarjalne in pametne.

#analitika: Kemični proizvodi zelo pomembni pri rasti uvoza in izvoza blaga

Podrobnejši podatki o izvozu blaga v oktobru 2021 so pokazali, da so kemični proizvodi, stroji in transportne naprave ter izdelki, razvrščeni po materialu prispevali 77 % (3,9 mrd EUR) k prirastu celotnega izvoza blaga v prvih 10-ih mesecih leta (5,1 mrd EUR).