Vabilo na predavanje enega od največjih svetovnih strokovnjakov za proizvodnjo aluminija dr. Vinka Potočnika, 8. junij 2023

Predavanje dr. Vinka Potočnika z naslovom: Aluminium Production Technology Today and Future Challenges/ Tehnologija proizvodnje aluminija danes in bodoči izzivi

Utrinki iz Okoljskega dneva gospodarstva: Trajnost je način življenja

Utrinki iz Okoljskega dneva gospodarstva: Trajnost je način življenja

Okoljska zakonodaja je obsežna, kompleksna in zahtevna. Sodelovanje vseh deležnikov, verodostojnost podatkov in sledljivost ne le odpadkov, ampak tudi surovin, nevarnih snovi ter poti kroženja izdelkov je ključnega pomena. Več kot 150 udeležencev je danes prisluhnilo novostim na področju okoljskih predpisov ter razpravi o vlogi in pomenu okoljskega menedžerja. Prvič je bila podeljena tudi nagrada za okoljskega trajnostnega menedžerja, ki jo je prejel Slavko Zupančič iz Krke.

Strateška razvojno-inovacijska partnerstva – pomemben inštrument za konkurenčnost Slovenije

Strateška razvojno-inovacijska partnerstva – pomemben inštrument za konkurenčnost Slovenije

Strateška razvojno inovacijska partnerstva so izjemno učinkovit inštrument za povezovanje na področju raziskav, razvoja in inovacij ter kot taki prispevajo k nadaljnjemu razvoju in dvigu dodane vrednosti slovenskega gospodarstva, so se strinjali udeleženci današnjega povezovalnega dogodka »SRIP-i in gospodarska konkurenčnost Slovenije«.

Objavljeni novi razpisi I3 - Interregional Innovation Instrument

Danes, 17. 5. 2023 sta bila objavljena dva razpisa v zvezi z novimi priložnostmi za utrditev položaja SRIP deležnikov v evropskih verigah vrednosti - TRL > 6.:

SIL Knowledge,
Vabilo: Okoljski dan gospodarstva, 31. maj 2023

Vabilo: Okoljski dan gospodarstva, 31. maj 2023

Letošnji okoljski dan z naslovom »podatki + digitalizacija = sledljivost« bo potekal v sredo, 31. maja 2023, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Vabilo na povezovalni dogodek SRIP-ov - 24. maj 2023, GZS

Vabilo na povezovalni dogodek SRIP-ov - 24. maj 2023, GZS

V luči zelenega in digitalnega prehoda, ključnih omogočitvenih tehnologij ter pred pričetkom 4. faze SRIP-ov, ki bo sledila Slovenski strategiji trajnostne pametne specializacije S5, pripravljamo povezovalni dogodek SRIP-ov, ki bo 24. maja 2023 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije.

Slovesni podpis Dogovora med gospodarstvom, znanostjo in politiko »Za pametno, trajnostno in konkurenčno Slovenijo«

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS), Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS) in Vlada Republike Slovenije pristopamo k zgodovinskemu dogovoru, ki bo pripomogel k doseganju visokih razvojnih ciljev Slovenije – višje kakovosti življenja državljank in državljanov, okoljske vzdržnosti ter visoke dodane vrednosti.

Evropski obrambni sklad - delovni program 2023

Evropski obrambni sklad - delovni program 2023

Objavljen je letošnji program Evropskega obrambnega sklada.

Konferenca EuroNanoForum

Konferenca EuroNanoForum

Vabljeni na konferenco konferenco EuroNanoForum, ki bo potekala od 11. do 13. junija 2023 v Lundu na Švedskem.

Načrt razvojnih spodbud 2023

Načrt razvojnih spodbud 2023

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo poleg subvencij za omilitev rasti cen energentov iz Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina in Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize v letu 2023 svojim ciljnim skupinam ponudilo 28 ukrepov v vrednosti 304,9 milijona evrov razvojnih spodbud.

SRIP MATPRO sodeloval na delavnici EIT RIS HUB in SRIP

SRIP MATPRO sodeloval na delavnici EIT RIS HUB in SRIP

SRIP MATPRO je 14. februarja 2023 sodeloval na srečanju med predstavniki EIT skupnosti znanja in inovacij (EIT RES HUB) in strateško razvojno-inovacijskimi partnerji (SRIP-i). Cilj srečanja je bil predstavitev obeh inovacijskih mrež, dobrih praks in izzivov z namenom povečanja razumevanja njihovega delovanja, povezovanja in iskanja potencialnih sinergij.

Akademije upravljanja s kadri 2023

Akademije upravljanja s kadri 2023

Tudi v elektroindustriji je pomanjkanje strokovnjakov trenutno največja razvojna prepreka. Zato postaja kakovostno in strokovno delo z zaposlenimi ter strategije za zadržanje in privabljanje talentov ključnega pomena. Verjamemo, da lahko tudi v slovenskem gospodarstvu ustvarimo zanimive pogoje za talente in jih zadržimo doma. Združenje za informatiko in komunikacijo prireja že tretjo ponovitev Akademije upravljanja s kadri. Prvi modul se bo začel 26. januarja 2023. Vljudno vabljeni k ogledu programa in k prijavi. Za člene SRIP MATPRO je akademija brezplačna.

SRIP MATPRO o pomenu in vlogi materialov pri prehodu v zeleno, brezogljično družbo

O vlogi kovinskih materialov, razvoju novih naprednih lahkih materialov, pomenu raziskav, reciklaže in trajnosti kot potencialnih priložnostih za rast in razvoj so na strokovni konferenci z naslovom Vloga materialov pri prehodu v zeleno, brezogljično družbo razpravljali predstavniki Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva Materiali kot končni produkti (SRIP MATPRO). Dogodek je potekal v okviru »Meseca Industrije 4.0 in robotike« v Digitalnem središču Slovenije.

SRIP MATPRO na EXPO 2020 Dubaj

SRIP MATPRO na EXPO 2020 Dubaj

Osrednji dogodek dvodnevnega obiska je bil poslovni forum ADVANCED MATERIALS FOR THE GREEN FUTURE 22. novembra v slovenskem paviljonu. Govorci iz znanstveno raziskovalnih ustanov in podjetij so osvetlili slovensko industrijo naprednih materialov in tehnično-tehnološke rešitve za pametne tovarne. Predstavili so slovenska razvojna prizadevanja in dosežke na navedenih področjih in poželi zanimanje obiskovalcev foruma, z odzivom poslovne javnosti pa so zadovoljni.

SRIP MATPRO za zeleno, digitalno in konkurenčno gospodarstvo: Skupaj zmoremo več

7. oktobra 2021 je v Portorožu potekal tradicionalni letni posvet Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva Materiali kot končni produkti (SRIP MATPRO). Osrednje teme srečanja predstavnikov gospodarstva, znanstveno-raziskovalne sfere in države so se navezovale na nove priložnosti za sodelovanje ter možnosti dostopa do domačih in evropskih finančnih sredstev za uspešen prehod v zeleno, digitalno in konkurenčno gospodarstvo v luči nove raziskovalne in inovacijske strategije Slovenije.

#poročilo: Uspešno zaključena virtualna razstava Materiali Prihodnosti / Future Materials15

15. januarja 2021 se je uspešno zaključila trimesečna spletna razstava Materiali prihodnosti / Future Materials, ki je bila postavljena v virtualnem prostoru GZS. Na njej so svoje inovativne materiale predstavila podjetja Beti, Helios, I

#koronainfo: Likvidnost in finance: vaša vprašanja in odgovori

Poslovni nasveti v času koronavirusa s področja likvidnosti in financ.

SRIP MATPRO z odlično popotnico v tretjo fazo delovanja

Predstavniki Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva Materiali kot končni produkti (SRIP MATPRO) so 17. 10. 2019 na posvetu z naslovom »Povezovanje - ključ do konkurenčnosti in kadrov« v Portorožu premierno predstavili modularni izobraževalni program na področju kompozitov. Po najvišje ocenjenem vmesnem vrednotenju SRIP-a pa so pred partnerstvom že novi cilji, usmerjeni v raziskave in razvoj, ravnanje s človeškimi viri, internacionalizacijo in trajnostno delovanje vseh deležnikov SRIP-a.