#razpisi: EIC Pathfinder

Evropski razpisi omogoča 100-odstotno financiranje raziskav konzorcijev na poti od idejne faze do prototipa.

#razpisi: EIC Accelerator

Evropski razpis omogoča 70-odstotno sofinanciranje raziskav za MSP-je.

#priznanja: Zlato priznanje za najboljše inovacije GZDBK tudi inovatorkam in inovatorjem BETI in TPV Automotive

#priznanja: Zlato priznanje za najboljše inovacije GZDBK tudi inovatorkam in inovatorjem BETI in TPV Automotive

Podjetje TPV AUTOMOTIVE d. o. o. je poleg zlatega prejelo še tri srebrna in eno bronasto priznanje. Čestitamo!

#vabilo: Mojstrstvo vitkega inoviranja v elektroindustriji, 5., 6., 12. in 13. oktobra 2021

#vabilo: Mojstrstvo vitkega inoviranja v elektroindustriji, 5., 6., 12. in 13. oktobra 2021

Sistematičen, 24-urni praktičen program za učinkovito vitko-agilno inoviranje v elektroindustriji, s poudarkom na inoviranju prebojnih poslovnih modelov. Program poteka 5., 6. 12. in 13. oktobra 2021.

#analitika: Veliki porabniki surovin z nekoliko premora pri optimizmu

Po pisanju Analitike GZS so se gibanja pri večjih porabnikih aluminija, bakra in jekla avgusta precej umirila.

#analitika: Rast industrijske proizvodnje v juliju pričakovano negativna

Rast slovenske industrijske proizvodnje je bila julija glede na predhodni mesec negativna (-1,7 %), medletno (glede na julij 2020) pa je bila višja za 8,9 %.

#internacionalizacija: Vabljeni k sodelovanju v pilotnem programu POSPEŠEVALNIK IZVOZA

#internacionalizacija: Vabljeni k sodelovanju v pilotnem programu POSPEŠEVALNIK IZVOZA

POSPEŠEVALNIK IZVOZA je novo orodje za pospeševanje izvoza, ki so ga pripravili v GZS-Centru za mednarodno poslovanje v sodelovanju s strokovnimi partnerji doma in v tujini in učinkovita podpora podjetjem pri vsakodnevnih izzivih na tujih trgih. V pilotni program bo izbranih do 10 podjetij.

#koronainfo: Stališče GZS glede najnovejšega Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT

Stališče GZS glede najnovejšega Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki je bil objavljen v Uradnem listu št. 146/2021 z dne 11. september 2021.

#koronainfo: Reprezentativne delodajalske organizacije od vlade zahtevajo ustrezno ureditev testiranja

Reprezentativne delodajalske organizacije (GZS, OZS, TZS, ZDOPS, ZDS) Vladi RS predlagajo, da se določijo pravne podlage, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami, da se poda jasno stališče, da se čas testiranje ne všteva v delovni čas zaposlenih ter da se določijo eksplicitne pravne podlage, na podlagi katerih bo delodajalec lahko pri zaposlenemu preveril izpolnjevanje pogoja PCT in v primeru neizpolnjevanja tega pogoja ustrezno ukrepal.

#vabilo: Gospodarska delegacija na EXPO 2020 Dubaj: NAPREDNI MATERIALI in TEHNIČNO-TEHNOLOŠKE REIŠTVE ZA PAMETNE TOVARNE, 21. – 24. 11. 2021

Predstavnike slovenskih podjetij s področij naprednih materialov in tehnično-tehnoloških rešitev za pametne tovarne, ki želijo obiskati svetovno razstavo EXPO 2020 Dubaj in se v slovenskem in izbranih tujih paviljonih srečati z novimi potencialnimi poslovnimi partnerji, vljudno vabimo k udeležbi v gospodarski delegaciji, ki bo potekala od 21. do 24. novembra 2021.

#analitika: Cene uvoženih proizvodov poskočile v juliju tudi pri industrijskih izdelkih

Cene uvoženih proizvodov v Sloveniji so bile v juliju 2021 v povprečju za 2,8 % višje kot v predhodnem mesecu in za 12,8 % višje kot pred enim letom.

#varstvo okolja: Po novem predlogu MOP označevanje embalažnih materialov ponovno prostovoljno

Gre predvsem za spremembo 9. člena Uredbe o embalaži in odpadni embalaži, ki spreminja označevanje embalaže z oznakami embalažnih materialov iz obveznega v prostovoljno.

#koronainfo: PCT razširjen na številne dejavnosti

V Uradnem listu (št. 142/2021 z dne 20.8.2021) je bil objavljen Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

#poročilo: Informativni dan Evropskega obrambnega sklada (EDF) za slovenske deležnike

Na dogodku je bil predstavljen delovni program Evropskega obrambnega sklada za leto 2021 in razpisi za zbiranje predlogov za leto 2021 v 15 tematskih kategorijah ukrepov.

#vabilo: E-konferenca Dan najboljše prakse: Digitalni lean v proizvodnji, 1. 10. 2021

#vabilo: E-konferenca Dan najboljše prakse: Digitalni lean v proizvodnji, 1. 10. 2021

Konferenca je namenjena strokovnjakom in odločevalcem iz podjetij, ki so vpeti v procese nenehnega izboljševanja na področju proizvodnje, razvoja in iskanja novih prodajnih in dobavnih poti.

#priznanja: SIJ Acroni d.o.o. prejemnik zlatega in bronastega priznanja za inovacije GZS-Regionalne zbornice Gorenjske

Zlato priznanje je prejela inovacija Razvoj nove vrste jekla za električna vozila EV22AL1, bronasto priznanje pa inovacija Razvoj in vpeljava lastne realno-časovne mobilne storitve.

#varstvo okolja: Nove upravne postopke s področja varstva okolja ter ohranjanja narave s 1. 9. naslovite na MOP

S 1. 9. 2021 se pristojnost za izvajanje upravnih nalog s področja varstva okolja ter strokovnih in upravnih nalog s področja ohranjanja narave, razen upravnih in strokovnih nalog v zvezi z odgovornostjo za preprečevanje oziroma sanacijo okoljske škode, z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) prenaša na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP).

#poročilo: Slovenska elektroindustrija krepi rast prihodkov na tujih trgih in ustvarja priložnosti za nove investicije

Na dogodku v organizaciji GZS-Zbornice elektronske in elektroindustrije je na okrogli mizi z naslovom Perspektive elektroindustrije v Sloveniji sodeloval tudi Marko Drobnič, predsednik uprave TALUM-a in predsednik SRIP-a MATPRO.

#GZS: Strateške odločitve v energetiki moramo sprejeti danes, ne jutri!

Ključno sporočilo zasedanja je: »Energetika je strateška panoga, nujne so strateške odločitve. In sprejeti jih moramo danes, ne jutri!«