Zapri

Arhiv: #analitika: Slabšanje epidemiološke slike v azijskih državah že izziv za kompleksne verige vrednosti v svetovni proizvodnji

Azijska gospodarstva s krčenjem proizvodnje v avgustu

Globalni proizvodni indeks JP Morgan Global Manufacturing je pokazal, da je bilo razpoloženje v svetovni industriji konec avgusta (54,1) nekoliko nižje kot julija (55,4), kar je bila posledica nižje rasti proizvodnje in novih naročil ter dviga stroškov vhodnih surovin in polizdelkov. Rast se je upočasnila tako v ZDA kot v območju evra, medtem ko so bili indeksi v azijskih državah v povprečju celo pod 50, kar nakazuje na krčenje proizvodnje v zadevnem mesecu. To je povezano s širjenjem primerov okužb s COVID-19 v številnih azijskih gospodarstvih. Med 31 največjimi gospodarstvi je bilo razpoloženje v proizvodnem sektorju najvišje na Nizozemskem, Irskem, v Nemčiji in Avstriji, podobno kot tudi v juliju. Med drugimi evropskimi državami velja izpostaviti, da se je optimizem v grškem proizvodnem sektorju povečal na najvišji nivo v zgodovini. Tudi v mediteranskih državah Italiji in Španiji se je optimizem v proizvodnem sektorju povečal.

Povsem na dnu so bile države, kot so Mjanmar, Vietnam, Malezija, Indonezija in Filipini. Pričakujemo, da bo krčenje proizvodnje v zadnjih naštetih državah povečalo težave pri dobavah elektro in elektronske opreme iz Azije, delno tudi tekstila. To so denimo pokazali tudi odgovori tajvanskih menedžerjev. Ti so dodatno izpostavili nizke zaloge pri dobaviteljih, zamude v ladijskem prometu in fizično pomanjkanje kontejnerjev za prevoz preko oceana. Kljub temu je optimizem v domovini polprevodnikov ostal na visoki ravni.

[Vir: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 28. avgusta do 3. septembra 2021]

Fotogalerija