poplave2023

Aktualne informacije


Vlada vzpostavila Klicni center za obnovo po poplavah 2023

Vlada je sprejela sklep o vzpostavitvi Klicnega centra za obnovo po poplavah 2023 (klicni center), na telefonski številki 114. Klicni center bo začel z delom 6. septembra 2023 in bo deloval vsak delovni dan med 8. in 16. uro in ob sobotah med 8. in 13. uro.

Začetek zbiranja vlog za povračilo plače zaradi odprave posledic poplav pri delodajalcih

Delodajalci, registrirani najkasneje 2. avgusta, lahko od 4.9.2023 uveljavljajo povračilo izplačanih plač zaposlenih, ki so jim delodajalci odredili obveznost opravljanja drugega dela zaradi odstranitve posledic poplav in plazov v vašem podjetju ali organizaciji.

Vzpostavljena spletna stran v angleščini, namenjena ukrepom za gospodarstvo

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je vzpostavilo spletno stran v angleščini, ki podrobneje predstavlja ukrepe, namenjene pomoči gospodarstvu po avgustovskih poplavah.

Pravna ureditev plačila za opravljeno delo delavcev, ki so pri prizadetem delodajalcu opravili delo zaradi odpravljanja, odvračanja oz. preprečevanja škode zagona proizvodnje oz. poslovanja podjetja

Vprašanje, kakšna je pravna ureditev plačila delavcev, ki so pri prizadetem delodajalcu opravili delo zaradi odpravljanja, odvračanja oz. preprečevanja škode zagona proizvodnje oz. poslovanja podjetja, smo naslovili na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Predvideni ukrepi za gospodarstvo v predlogu interventnega zakona

Prejšnji petek (25. 8. 2023) je Vlada v DZ poslala predlog Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). Obravnavan bo po nujnem postopku, predvidoma v četrtek na izredni seji DZ. Pred tem pa ga bo obravnaval matični odbor. Pravna služba GZS je pripravila pregled predvidenih ukrepov, namenjenih gospodarstvu.

FURS: koristni odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami

Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami

Prijava škode na infrastrukturi

Občine so na svojih spletnih straneh objavile poziv za prijavo škode na stvareh zaradi poplav.

Koristni nasveti, kako čistiti opremo in elektronske dele

Podjetje BSH, ki je bilo v poplavah med najbolj prizadetimi, prijazno deli z vsemi, ki jih to zanima nasvete, kako so se oni lotili čiščenja in vzpostavitve ter zagona opreme v podjetju.

Kaj morate vedeti o že sprejetih interventnih ukrepih?

Obveščamo Vas z nekaterimi praktičnimi odgovori na vprašanja, ki bi lahko izhajala na podlagi sprejetega Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F). Gre za interventne ukrepe, ki veljajo do 31. decembra 2023, če ni pri posameznem ukrepu določeno drugače.

Objavljena novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

Novela zakona ureja interventne ukrepe za odpravo posledic poplav iz avgusta 2023 ter pri zavodu za zaposlovanje omogoča uveljavljanje pomoči v primeru višje sile zaradi posledic naravne nesreče in začasnega čakanja na delo.