Sekcija za Kibernetsko Varnost

Novice


Spletni dogodek Družba 5.0

 

 

18. 3. 2021 je potekal zanimiv spletni dogodek Družba 5.0,  katerega so pripravili veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije, Slovensko-japonski poslovni svet in AV Living Lab. Dogodek se je osredotočil na kibernetsko varnost in urbano mobilnost v zraku. Dogodek je bil pripravljen v okviru promocije razvojnega koncepta Družba 5.0 (https://www8.cao.go.jp/cstp/english/society5_0/index.html).

Uvodni nagovor je imel g. Boštjan Koritnik, minister za javno upravo. Povedal nam je, da so kibernetski napadi v porastu in da je trenutno Covid-19 kriza še dodatno povečala takšne napade.  Pomembno je, da države sodelujejo med seboj in izmenjujejo znanja ter skupaj izboljšujemo odpornost na takšne napade, kar je poudaril tudi Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske v Sloveniji. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani nam je sporočil da je Univerza v Ljubljani tudi del evropske univerzitetne zveze EUTOPIA (European Universities Transforming to an Open Inclusive Academy for 2050), katere glavno področje je Družba 2050 in da Univerza v Ljubljani dela na novi strategiji do leta 2027, katera tudi vključuje področja Družbe 5.0.

Osrednji govorec prvega dela je bil prof. dr. Motohiro Tsuchiya, ugleden japonski politolog in dekan Fakultete za upravljanje politik na Tokijski univerzi Keio, ki svoje raziskovanje osredotoča na uporabo kibernetske tehnologije v geopolitične namene. Predstavil je najnovejša dognanja s področja kibernetskih groženj. Japonska je sprejela strategijo za kibernetsko varnost in ustanovila SDF (Japan Self-Defense Forces), katera ima tudi nalogo varovanja Japonske pred kibernetskimi napadi. Pomembno je tudi varovanje fizičnih povezav. Povedal nam je, da v času krize opažajo vedno visoko porast kibernetski napadov (potresi in cunamiji, jedrska nesreča v elektrarni Fukušima-Daiči) in da moramo biti zdaj še bolj pozorni. Opozoril je tudi, da napadi lahko prihajajo v različnih oblikah. Ena izmed takšnih oblik je tudi spreminjanje našega razmišljanja – z manipulacijo podatkov, npr. fake news. Napadalci želijo spremeniti naša prepričanja in vplivati na prihajajoče dogodke kot so npr. volitve. Želijo spremeniti kako razmišljamo, kaj verjamemo in kako bomo ravnali v prihodnje.

Dr. Uroš Svete, direktor Uprave RS za informacijsko varnost (URSIV) nam je povedal, da je kibernetska varnost ena najpomembnejših nalog Slovenije, še posebej v času predsedovanja Svetu EU. Direktor ZIT, mag. Nenad Šutanovac je postavil zanimivo vprašanje glede IKT podjetij in zaščite pred kibernetski napadi. Motohiro Tsuchiya je odgovoril, da lahko IKT podjetja pomagajo in izboljšujejo kibernetsko zaščito za vse, kar smo lahko videli na primeru, ko je Microsoft opazil zlonamerno kodo v produktih SolarWinds.

Posnetek dogodka je na voljo: TUKAJ.

Fotogalerija