Sekcija za Kibernetsko Varnost

Novice


Krepitev kibernetske varnosti z javno-zasebnim sodelovanjem – spletno srečanje s predstavniki ECSO


Uprava za informacijsko varnost (URSIV) je 18. 05. 2021 organizirala dogodek, kjer so predstavniki ECSO (Evropska organizacija za kibernetsko varnost) predstavili priložnosti, ki ga prinaša članstvo v njihovi organizaciji, ki z različnimi oblikami delovanja pokriva številna področja kibernetske varnosti. Na dogodku so sodelovali tudi SeKV člani v številni zasedbi.

 Naloge ECSO:

- Spodbujati dialoge in sodelovanje zasebnega sektorjem v evropskih pobudah (tako zakonodajnih kot operativnih), tj. Certificiranje, dobavna veriga, izmenjava informacij o uporabnikih / operaterjih

- Spodbujati dialog in razumevanje med javnimi in zasebnimi zainteresiranimi stranmi

- Zagotoviti soglasna priporočila o političnem ali zakonodajnem predlogu (zasnovana na ravni delovne skupine, obravnavana na strateškem odboru in NAPAC-u ter odobrena s strani upravnega odbora)

- Zagotoviti prepoznavnost evropskih kompetenc - podjetjem omogočiti dostop do (javnih in zasebnih) sredstev

- Zagotoviti celovit pristop k kibernetski varnosti

- Združiti Evropsko skupnost za kibernetsko varnost

- Podpirati zakonodajna in politična prizadevanja institucij EU

- Zagotoviti možnosti poslovnega mreženja za zasebni sektor

 Srečanja so se udeležili predstavniki iz gospodarstva, združenj, javne uprave in akademskega področja. Namen srečanja je bil, da se omogoči slovenskim zainteresiranim stranem, da dobijo koristne informacije o ECSO in da se odprejo nove možnosti sodelovanja. Dogodek je potekal preko videokonference. Udeležilo se ga je več kot 50 udeležencev. Uvodoma jih je nagovoril direktor URSIV, dr. Uroš Svete, nato je sledila predstavitev URSIV in Evropskega kompetenčnega centra za industrijo, tehnologijo in raziskave na področju kibernetske varnosti in mreže nacionalnih koordinacijskih centrov. V nadaljevanju so predstavniki ECSO podrobneje predstavili svojo organizacijo, njihovo poslanstvo, vrednote, pristop in strategijo, svoje delovne skupine in pomembnejše dosežke. Na koncu se je razvila razprava med udeleženci, odprle pa so se  tudi priložnosti za medsebojno sodelovanje.

Fotogalerija