Sekcija za Kibernetsko Varnost

Novice


Delavnica: Metodologija analize kibernetskih tveganj

IKT-HM je v sodelovanju s SeKV in s podjetjem Unistar LC d.o.o. pripravila in izvedla delavnico Metodologija analize kibernetskih tveganj.

Na delavnici smo spoznali:

- pomen analize kibernetskih tveganj,

- standarde, kot je ISO 31000 in druge,

- praktične metode in orodja za analizo tveganj,

- uporabe rezultatov analize tveganj pri načrtovanju ukrepov kibernetske varnosti,

- zakaj je učinovita analiza tveganj poslovna prednost.

Vsi dnevno ocenjujemo tveganja. Določena poslovna tveganja lahko pomenijo konkurenčno prednost, če jih ustrezno naslovimo ali pa poslovni polom, če ne predvidimo ukrepov in posledic. Za obravnavo tveganj v organizacijah smo zadolženi vsi. Od vodstva do posameznih nosilcev procesov in posameznikov. Na delavnici smo videli metodologije, ki omogočajo sistematično naslavljanje posameznih tveganj, razloge in način zmanjševanja tveganj. Pri tem je ključno sodelovanje internih in zunanjih strokovnjakov, pomagamo pa si lahko z orodji za dolgoročno spremljanje ukrepov in planiranje investicij.

Ob ukrepih pa smo spoznali pomen merjenja učinkovitosti le teh, saj lahko le z merjenjem določimo prihodnje aktivnosti in konkurenčno primerljivo prednost. Področje poslovnih tveganj je široko področje, zato obstaja več metodologij, priporočil, dobrih praks in standardov, ki so odvisne ne le od industrije v kateri se posamezna družba nahaja temveč tudi od okolja v katerem deluje in v katerem ima svoje stranke.

 Tveganja vedno obstajajo. Ker pa poslovanje želimo nenehno razvijati, jih moramo tudi redno ocenjevati, ukrepe redno preverjati in z digitalizacijo še bolj osveščati tako notranje deležnike, zaposlene, kot tudi naše odjemalce.

S pravimi partnerji lahko tovrstne storitve izvajate tudi ob pomanjkanju internih virov. Z zunanjimi usposobljenimi svetovalci pa pridobite zunanji pogled, ki je neobremenjen in s tem potrditev vaših predlogov izboljšav.

Fotogalerija