Sekcija za Kibernetsko Varnost

Novice


Zahvala Ministrstva za obrambo za sodelovanje na vaji Locked Shields.

Ministrstva za obrambo se je zahvalilo Sekciji za kibernetsko varnost za sodelovanje na letošnji vaji Locked Shields 2021, ki je potekala 13. aprila 2021 v Estoniji.

Vaja kibernetske varnosti, ki jo organizira Natov center odličnosti CCDCOE je največja in najbolj kompleksna mednarodna vaja kibernetske varnosti.

Deluje po načelu “Capture the Flag”, kjer se modre ekipe branijo pred napadi rdeče ekipe. Napadi se odvijajo v skladu z vnaprej pripravljenim scenarijem, ki vključuje tudi širši geopolitični okvir. Slovenija je sodelovala v vaji Locked Shields 21 prvič kot modra ekipa, organizacijo je vodilo Ministrstvo za obrambo RS v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost Združenja za informatiko in telekomunikacije (GZS).

 

Na vaji, ki je poteka v živo, je sodelovalo 30 držav, več kot 2.000 strokovnjakov s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in strateških komunikacij.

Predstavnik Sekcije za kibernetsko varnost in tehnični vodja slovenske modre ekipe Gregor Spagnolo je povedal, da so ta način sodelovanja v gospodarstvu toplo pozdravili, saj tako intenzivnega sodelovanja na področju kibernetske varnosti v Sloveniji na tej ravni še ni bilo, ter dodal: »Z gospodarskega stališča tovrstne vaje sodelujočim podjetjem dajo dodano vrednost, saj prinesejo veliko novih izkušenj, potrebnih na tem področju, ob tem pa še znanja in reference, ki jih sicer v gospodarstvu ne srečamo. Na vaji sodelujemo kot modra ekipa, ki predstavlja ekipo za zaščito in ščitenje informacijskih sistemov. Modro ekipo v Sloveniji sestavlja tako vojaško osebje kot tudi predstavniki različnih organizacij, ki pokrivajo posamezno ekspertno področje. Vaja zaradi visoke intenzivnosti poteka zgolj dva dni. Kljub kratkemu trajanju vaje ravno njena intenzivnost omogoča preverjanje sposobnosti in pripravljenosti modrih ekip v primeru večjih kibernetskih napadov, ki pa v zadnjem času postajajo stalnica.«

V letošnjem letu 2022 bo vaja potekala med 18. in 22. aprilom.

Zahvala Ministrstva za obrambo tukaj >>

Fotogalerija